Kalkbrott i kalkfattigt land

Som en jättelik gryta, oval till formen. Och säkert 20 meter höga sidor. Glans kalkbrott är verkligen en bergsformation av ovanligare slag på våra breddgrader.

- Jag gillar det här stället. Det är så lugnt. Och så finns det faktiskt mycket att se, berättar Erik Sedell, från Ljusfors.

- Jag gillar det här stället. Det är så lugnt. Och så finns det faktiskt mycket att se, berättar Erik Sedell, från Ljusfors.

Foto:

GLANS KALKBROTT2005-07-01 04:00
Det gjordes järn i Vånga och Finspång för länge sedan. Och till järnframställningen krävdes kalk. Den fick man i ett bergsområde vid Glan. Så sent som på 1960-talet bröts det industrikalk och marmor här, strax utanför Skärblacka, mot Finspång sett.

Rikare flora
Kalkbrott betyder kalkrik mark. I och kring brottet växer också en rad kalkkrävande arter som annars är ovanliga i denna kalkfattiga del av landet. Redan vägen upp mot brottet skvallrar om den rikare floran. Efter stigen växer trolldruva och purpurknipprot. Och stenarna på marken avslöjar att det är berg som brutits här.
En enda väg tar oss in i brottet. Det är en ganska smal passage mellan höga bergväggar. Sedan öppnar sig brottet framför oss. Markytan är flera fotbollsplaner stor och platt. Väggarna runtom reser sig lodrätt upp och den ljusa färgen skvallrar om en kalkrik bergart. Det ska vara hälleflintgnejs. Mossor som helt klart gillar kalk har också ockuperat de lodräta väggarna här och var.
Rosettljungfrulin och kungsmynta hittar vi också här.
- Och det här är en vitpyrola, säger Erik Sedell, som vi överraskar mitt upp i botaniserandet.
Erik pekar på en vit blomma som för tankarna till en liljekonvalj. Han berättar att han gått ut Himmestalundsgymnasiet och ska läsa biologi. Och många sommardagar tar han cykeln, termosen och floran och letar sig ut i naturen.

Illvråla som Ronja
- Det här stället är min favoritplats, säger han och vi håller med om att detta verkligen skulle kunna bli ett Dalhalla i Östergötland. Till saken hör att det hålls en och annan friluftsgudstjänst här. Men att höra en musikkår blåsa eller kör ta i av full kraft i denna enorma gryta, det skulle vara en höjdare. För akustik, det finns det här. Testa med ett illvrål som Ronja Rövardotter.
Utanför själva brottet dominerar löv i blandskogen. Norr om brottet finns flera vattenfyllda gruvhål. Här bröts järnmalm så sent som på 1800-talet.
Hur du kommer till brottet? Åk genom Skärblacka, mot Finspång. Ett par kilometer efter Motala ström tar du av åt höger på Restadvägen. Fortsätt på Veteklintvägen. Efter några kilometrar ser du en undangömd skylt, på vänster, som säger "Stiga service". Åk förbi skylten. Du kommer till en övergiven tegelbyggnad med en parkeringsplats framför. Ställ bilen där och följ stigen. Du passerar några hus och kommer till en vägbom. Hoppa över (kryp under) den och gå 100-125 meter och ta första vägen (en lätt upptrampad stig) in till vänster, rakt in i skogen. Snart når du ingången till brottet.
Mer om Glans kalkbrott finns på www.norrkoping.se
Norr om brottet finns flera vattenfyllda gruvhål.
Norr om brottet finns flera vattenfyllda gruvhål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om