Kvinnorna har alltid varit viktiga för kyrkan
I år vigs 88 nya präster. Av dem är 55 kvinnor. Är prästyrket på väg att bli ett kvinnoyrke?
Margit Sahlin var en av de tre första kvinnorna som prästvigdes i Sverige 1960.Arkiv: Pressens Bild
Foto:
- Men det kyrkan ska stå för är ju traditionella kvinnliga egenskaper; att lyssna och att vara öppen till exempel, fortsätter Boel Johansson. Kvinnorna har alltid spelat en stor roll för kyrkan.
I tonåren gick hon ofta och lyssnade när Margit Sahlin, en av de tre första svenska kvinnorna som prästvigdes 1960, predikade i Engelbrekts församling i Stockholm.
Men det krävdes många funderingar innan Boel Johansson själv fullföljde sina teologistudier och prästvigdes 1993. Hon hann utbilda sig både till församlingssekreterare, psykolog och få två barn innan det var dags.
- Jag tror det är typiskt för min generation, säger Boel Johansson. När jag prästvigdes var vi kvinnor redo att börja inom vårt andra yrke medan männen var riktigt unga.
Boel Johansson föredrar att kalla sig själv en kvinna som är präst i stället för kvinnlig präst eller, ännu värre, kvinnopräst. Något öppet motstånd har hon aldrig mött men hon vet att vissa församlingsbor uteblir om det är hon som håller gudstjänst. Andra kan komma, men tar inte nattvard om det bara är hon som är "ansvarig" präst.
Boel Johansson konstaterar att verkligheten ser så ut. Att människor har olika åsikter går inte att ändra på men fientligheter eller insinuationer har hon aldrig råkat ut för.
Större öppenhet
Finns det ett särskilt sätt att vara kvinnlig präst?
- Nej inte i den meningen att jag lägger mig vinn om något särskilt "kvinnligt", vad nu det skulle vara, säger Boel Johansson. Jag gör det som känns naturligt för mig och på det språk som är mitt. Men det är klart att det blir kvinnligt eftersom jag är kvinna!
Boel Johansson tycker att gudstjänstspråket och formen ändras när kvinnorna inom yrket blir allt fler. Hon märker en större öppenhet hos kvinnliga kolleger än hos manliga mot nyandlighet och andra rörelser till exempel. Dock får man inte glömma att det finns individuella stora skillnader mellan präster också, allt handlar inte om kön.
- Jag tycker att ärkebiskop K G Hammar har ett kvinnligt sätt att vara präst och ledare på, säger Boel Johansson. "Jag har inte svaren, jag söker dem", som han säger är ju inget typiskt manligt uttalande om man med manligt menar auktoritärt eller tvärsäkert. Och jag kan på samma sätt tycka att Stockholms biskop Caroline Krook är manlig för att hon är rak och tydlig.
"Ny slags folklighet"
Boel Johansson tycker att det är stor skillnad på Svenska kyrkan i dag jämfört med för 20 år sedan; hierarkierna är till stor del borta och kyrkan är inte längre en av manlighet präglad organisation.
- Vi kvinnor som är präster har en ny slags folklighet som berikar kyrkan, säger Boel Johansson. Vi kommer inte in och talar om för människor hur allt ligger till som kyrkans representanter gjorde förr. Och när förtroendet för oss ökar så ökar förtroendet för kyrkan.
En av valfrågorna till kyrkovalet den 18 september handlade om kvinnoprästmotståndet, de män och kvinnor som menar att bara män kan vara präster, och som även de är medlemmar i Svenska kyrkan.
- Ämbetsfrågan, kvinnors möjlighet att vara präster, är viktig för svenskarna. Det är intressant att engagemanget är så stort. Kvinnoprästmotståndet som finns kvar inom kyrkan är ett av skälen till att vi tappar medlemmar, så det är en verkligt viktig fråga som jag själv saknar svar på.
Kvinnor i majoitet
När Boel Johansson går i pension om cirka femton år kommer kvinnorna att vara i majoritet inom prästyrket. Men männen kommer säkert att vara arbetsledare, kyrkoherdar och biskopar, i större utsträckning än kvinnorna även då.
- Visst är det skillnad på manligt och kvinnligt ledarskap, säger Boel Johansson. Men som sagt så spelar de individuella skillnaderna in. Och ingen tjänar på att arbetslagen blir enkönade. Kvinnor är redan i majoritet bland de anställda i Svenska kyrkan. De allra flesta barntimmeledare, fritidspedagoger, och diakoner är kvinnor och kyrkobesökarna är ju också till allra största delen kvinnor.
Boel Johansson har aldrig ångrat att hon blev präst. Det är lika berikande i dag som då hon var ny i yrket.
I dag arbetar hon som präst i församlingen och som präst, samtalare och handledare på Hälsocentralen ett par hundra meter från kyrkan. Inför framtiden finns det dock en sak Boel Johansson önskar sig.
- Högtalaranläggningar som fungerar tycker jag är väldigt viktigt, säger Boel Johansson. Människor måste höra vad jag säger och fungerar inte elektroniken är det som kvinna svårt att göra sig hörd. Men det är å andra sidan enda gången!
Drygt sextio procent av dagens teologistuderande är kvinnor. I dag arbetar 3 310 präster inom Svenska kyrkan, 1 132 av dem är kvinnor.
2005 kommer sammanlagt 38 personer att prästvigas efter studier i Lund. 15 av dem är män, 23 är kvinnor. Från Pastoralinstitutet i Uppsala prästvigs i år 50 personer. 18 av dem är män och 32 är kvinnor. Totalt blir det 88 präster, varav 55 kvinnor.
2005 kommer sammanlagt 38 personer att prästvigas efter studier i Lund. 15 av dem är män, 23 är kvinnor. Från Pastoralinstitutet i Uppsala prästvigs i år 50 personer. 18 av dem är män och 32 är kvinnor. Totalt blir det 88 präster, varav 55 kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!