Det finns inga måsten - bara valmöjligheter
- Vi stretar på så förbannat i dag, säger beteendevetare Anders Åkerlund. Vi biter ihop och kämpar vidare utan att lyssna på våra kroppar som värker av spänningar eller på våra innersta tankar och känslor.
Våga lyssna till ditt inre, uppmanar gestaltterapeuten Anders Åkerlund Foto: PER-ERIK JÄDERBERG
Foto:
För att få gå den fyraåriga utbildningen krävs minst två års erfarenhet av behandlingsarbete. Anders Åkerlund arbetade med missbrukare på vad som förr kallades en "tork".
- När vi började arbeta efter 12-stegsmodellen insåg jag att jag var för ung och oerfaren, säger Anders Åkerlund. Två av mina arbetskamrater var utbildade inom gestaltterapin och det arbetssättet som bland annat bygger på en stark relation mellan terapeut och patient lockade mig.
Gränser och ramar
Att patienten ska bli sedd och mött av en människa i första hand och en terapeut först i andra hand är viktigt inom gestaltterapin. Men självklart finns gränser och ramar för hur mötet ska ske; terapeuten är experten och den som för samtalet framåt.
Gestaltterapins mål är att hjälpa människor att göra andra, medvetna, livsval; att inte dricka när livet känns tungt, att bryta upp från ett förhållande som är dåligt, att byta jobb.
Fritz Perls, som utvecklade terapiformen på 1950-talet utifrån existentialismen och buddismen, brukade säga att man skulle svara an mot livet och se det som det är. Svara an är ordet ansvar, använt på ett annat sätt. Hur jag mår här och nu är avstampet och utifrån svaret på den frågan kommer funderingarna på vad som har hänt innan och vad som ska hända sedan.
- Jag lyssnar lika mycket på hur patienterna talar som på vad de säger, säger Anders Åkerlund.
- Vi människor har så många olika språk. Huvudets språk, talet, är bara ett av dem. Hur axlarna vilar och hur rösten låter är minst lika viktigt för det är kommunikation vi ofta är omedvetna om.
Snabb metod
Gestaltterapi kan användas både som frisk- och sjukvård. På Previa använder Anders Åkerlund dess tankar och metoder i gruppsamtal, utbildning, handledning och individuella samtal. Metoden är ganska snabb, det kan räcka med tiotalet samtal för att få en slutkörd människa på rät köl igen.
- Det är en utmärkt metod för att hjälpa utbrända och deprimerade, säger Anders Åkerlund. Och den fungerar väldigt väl för dem som har sociala fobier eller panikångest. Svårt psykiskt sjuka fungerar det inte för eftersom det är för jobbigt för dem att vara i nuet där det mesta arbetet sker.
I gestaltterapin används också en tom stol. Just det, en tom stol. Varför då?
Jo, först beskriver du hur du själv känner inför något som hänt, och vad du skulle vilja säga till den som du tycker har del i att du inte mår bra och som du tänker dig sitter på den tomma stolen. Sedan tänker du dig in i den andres situation, sätter dig bokstavligen på den andra stolen, och talar utifrån den andres sätt att se på saken.
Nytt synsätt
- När man gestaltar någon annans tankar och sina egna känslor i rörelser eller gester går man förbi och igenom sina spärrar och roller och kommer närmare sina innersta känslor, säger Anders Åkerlund. Då kan man se på sig själv på ett nytt, mer ömsint sätt. Kanske inser man också att man inte behöver vara så himla duktig och stark jämt.
Den nya vinkeln man ser sig själv ur kan sedan hjälpa en att försonas med det som varit och med dem som gjort en illa. Och, än en gång, man kan göra andra val än de man tidigare gjort.
- Jag kan också ställa fram två stolar för att åskådliggöra två olika val. Den ena stolen kan symbolisera fördelarna med att sluta dricka och den andra de eventuella nackdelarna med det. Då är det viktigt att jag, terapeuten, är objektiv och inte tolkar utan låter patienten själv bestämma vad som verkar bäst.
Förmågan att välja
Det finns inga måsten i universum, bara valmöjligheter, har en tänkare sagt. En annan menar att det är vår förmåga att välja, som ju är unik för människan, som ger oss ångest, vi vet ju inte om vi väljer rätt.
Att vi inte är medvetna om de problem vi har med oss själva eller med familjen eller på jobbet kallas förnekelse och det är gestaltterapi också bra på att lösa.
Men man behöver inte vara som man alltid varit och man kan sluta kriga med sig själv och bilderna av gamla mamma eller dumma chefen. Och vill man inte prata till en tom stol kan man måla en bild eller prata till att börja med.
- Det gäller att lyssna på sitt innersta och välja något annat än det som inte fungerar, säger Anders Åkerlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!