Ironiskt nog är det de inflyttade programmerarna som driver upp huspriserna. De välbetalda utvecklarna har råd. Löneläget i Silicon Valley börjar närma sig löjligt höga nivåer. Från San Fransisco och ned till San José kan du i princip inte köpa ett boende för under uppåt 10 miljoner kronor. Och priserna fortsätter öka. Som dyrast är det i San Fransisco. Jag möter en dam vars dotter delar en två med fyra andra, och ändå betalar hon nästintill 10 000 kronor i månaden. Längre söderut är det något billigare, men att hitta en tvåa för under 20 000 kronor kan bli svårt.
Förutom att regionen attraherar programmerare, så attraherar den även utländska investerare. Rika kineser, som inte får köpa fastigheter i Kina, investerar sina pengar här, och låter därefter husen stå tomma. Så för att skapa space börjar invånarna till och med hyra ut tältplats i sina trädgårdar. För cirka 4 000 SEK per månad kan du få hyra tält, med sovsäck och liggunderlag. I priset ingår även en dusch per dag, fritt wifi – och ibland någon måltid.
Att Airbnb startades i Kalifornien är kanske inte så konstigt med tanke på bostadspriserna och tillgängligheten. En anekdot i sammanhanget är att grundarna själva flyttade runt och bodde hos kompisar i väntan på att hitta något eget. Air kommer bokstavligen från luft – som i luftmadrass. Det var så historien började.
Stor del av rekryteringen sker därför av personer som redan är etablerade i ”the Valley”, och bidrar till den höga omsättningen på personal i bolagen. Ska företagen rekrytera utifrån så krävs det att de betalar bra. Egentligen finns det nog inga gränser för vad du kan tjäna om du besitter en unik kompetens. Jag läser att en praktikant kan tjäna upp mot 90 000 kronor. Per månad! Plus bidrag till bostad och andra förmåner om du har rätt utbildning från rätt universitet och hamnar på rätt företag." Vi lämnar övriga löner åt fantasin. Men du kan nog lägga till en extra 0:a. Så är det med det mesta här i Kalifornien."
Även immigrationslagarna försvårar rekryteringen. Komplikationerna med att ta in immigranter som följde med Donald Trumps tillträde som president har ytterligare försvårat den redan besvärliga rekryteringsprocessen. Trumpadministrationen gick under våren ut med nya riktlinjer för hur papperslösa invandrare lättare och snabbare ska kunna utvisas ur landet. Det kan drabba 11 miljoner invandrare som vistas i USA utan giltiga papper. Och med vilket resultat? Att hjulen snurrar långsammare. Att 15 000 nya jobb i amerikansk ekonomi skapas bland de som ska få uppgiften att utvisa dessa människor. Nej, här i Kalifornien tycker ingen att det är en bra idé. Ingen. Och det är få som tror att de kommer att bli verklighet.
Här är vita redan i minoritet och latinamerikanerna förväntas bli den största folkgruppen år 2040. Här inser alla att de programmerare som behövs där ute behövs oavsett nationalitet. Och att många branscher är beroende av invandrarna som sköter jobben som ingen annan vill ha. Att de bidrar till den amerikanska tillväxten. Att utan dem slutar hjulen att snurra. Att de bidrar till attraktionskraften i Silicon Valley. Alla förstår. Utom möjligtvis Trump. Går han vidare med sin hårda immigrationslinje, så förväntas protesterna öka. Stämningsansökningarna lika så. Frågan är långt ifrån slutdiskuterad.
Även hemma i Linköping, och inte minst på Mjärdevi, har företagen svårt att rekrytera. Men här är det bristen på programmerare som hämmar bolagens tillväxt. Vi har bostäderna (åtminstone har vi inte samma bubbla som i Silicon Valley), vi har ett löneläge som är långt ifrån avskräckande – och vi har intressanta jobb.
Får vi till det här med attraktionskraften så är vi hemma. Kan vi fylla vårt ”East Sweden”-brand med lite mera ”coolness”, så kommer fler att vilja flytta hit. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara våra tillgångar och exploatera dem. Varför inte lägga samman Norrköping Light Festival med Linköping drönarbolag som Intuitive Aerial och Spotscale och skapa en East Sweden Light Show där drönare ersätter fyrvekerierna? Använda teknik från Dataton, Interspectral, Indentive, Voyses, XM Reality med fler och skapa upplevelser i den digitala världen som kompletterar upplevelserna i den fysiska. Nu när Bråvalla ska ersättas har vi ju världens möjlighet! Och när vi ändå håller på – Vallastaden är ett föregångsexempel i sättet att bygga. Låt oss ta det viralt och skapa en global hype. Låt Östgötatrafiken med partners gå i bräschen för ”Mobility as a service” och bli först i Sverige med att skapa en autonom flotta av shuttle-buses som tar individer från A till B utifrån behov. Och låt East Sweden bli den region i Sverige som omfamnar globaliseringen. På riktigt. Där vi lär oss ta tillvara den kompetens som väljer Sverige. Där svengelskan slår rot. Låt oss bli lite mer lekfulla. Hitta idéer som gör att livet blir roligt – och mer följsamt för våra östgötar genom att använda vår tekniska kompetens.
Låt ”Let’s create” och ”Där idéer blir till verklighet” bli vägledande för hur vi använder alla våra kompetenser och tillgångar för att ha samma attraktionskraft som NHL och Silicon Valley. Men på vårt östgötska sätt.