"Vi får vardagen att fungera"

I samband med arbetsterapins dag nu på söndag uppmärksammade Finspångs arbetsterapeuter sitt yrke i entrén till kommunhuset.

Josefine Tapper och Emelier Szöcs är båda arbetsterapeuter och uppmärksammade sitt yrke under torsdagen.

Josefine Tapper och Emelier Szöcs är båda arbetsterapeuter och uppmärksammade sitt yrke under torsdagen.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-24 17:00

I samband med arbetsterapins dag söndagen den 27 oktober ville arbetsterapeuterna i Finspångs kommuns uppmärksamma sitt yrke lite extra. Detta gjorde de under torsdagen då de satt i kommunhusets entré för att presentera och informera om sin verksamhet. 

– Vi började planera den här dagen direkt efter sommaren. Vi tänkte att vi måste göra vårt, bidra med det vi kan och visa att vi finns i vår kommun. Om inte vi berättar det så är det ingen annan som gör det, förklarar arbetsterapeuten Josefine Tapper. 

Tillsammans med sin kollega Emelie Szöcs har de dukat upp ett antal informationsbroschyrer. Kollegorna förklarar att det är många som inte vet vad en arbetsterapeut gör och att torsdagens träff är ett steg i rätt riktning för att öka informationen. 

– Man kan förklara yrket på så många olika sätt, men det beror helt på vilket område som man jobbar inom. Man arbetar med en person, en aktivitet och i en miljö och samspelar de med varandra, säger Josefine Tapper.

Emelie Szöcs påpekar att många tror att en arbetsterapeut bara levererar hjälp, men att yrket är mer än så.

– Vi kan även strukturera upp vardagen. Man brukar säga att vi får vardagen att fungera, förklarar hon.

– Vi pratar mycket om tillgänglighet och delaktighet, att alla ska få vara en del av samhället och att det ska vara tillgängligt för alla oavsett vad. Därför behöver man finnas där inom alla olika nivåer och områden för att det ska bli så, tillägger Josefine Tapper.

Emelie Szöcs och Josefine Tapper har en uppfattning om att arbetsterapeuter som yrke ibland hamnar i skymundan.

– Vi vill synas mer. Vi vet att vi är nödvändiga och att många behöver oss, men de personerna kanske inte vet det själva, säger Josefine Tapper. 

Att de under torsdagen står och uppmärksammar sitt yrke är ett litet steg i rätt riktning för att uppmärksamma deras yrke mer, förklarar kollegorna. 

– Jag tror inte att vi har jobbat med att uppmärksamma yrket tidigare, utan vi vill det nu, säger Emelie Szöcs.

Både Josefine Tapper och Emelie Szöcs tror att yrket kan utvecklas till att innefatta flera områden och nivåer i framtiden. 

– Jag tror att vi skulle kunna finnas i flera verksamheter, men att man kanske inte fått upp ögonen för det än. Man kanske kan utveckla det inom skola och samhällsbyggnation. Vi kan göra mycket mer, förklarar Emelie Szöcs.

Vid ett bord i entrén satt arbetsterapeuterna redo att ta emot besökare och informera om deras yrke.
Vid ett bord i entrén satt arbetsterapeuterna redo att ta emot besökare och informera om deras yrke.
Karta: Finspångs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!