Vägrar betala för handlingar – överklagar

Mannen anser att han inte ska betala för de kommunala handlingar han begär ut. Nu överklagar han till kammarrätten.

Finspångs kommun har klubbat en taxa för olika typer av kopior som efterfrågas. Men den aktuella mannen vill inte betala.

Finspångs kommun har klubbat en taxa för olika typer av kopior som efterfrågas. Men den aktuella mannen vill inte betala.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-09-02 18:30

Mannens begäran om att få ta del av kommunala offentliga handlingar har blivit en följetong i Finspångs kommun. Det första mejlet som registrator Fredrik Wastesson fick ta emot är runt två år gammalt. Sedan har mejlkonversationen fortsatt med jämna mellanrum, vilket vi även berättat om tidigare. Vid ett tillfälle ville mannen ha 60 kopior av protokoll. Fakturan landade på 300 kronor, men det ville han således inte betala.

– Vi har ju en fastslagen taxa för det här. De första nio kopiorna är gratis, sedan tar vi betalt, 50 kronor för den tionde och sedan fem kronor styck för resterande kopior. Det gör vi för att det innebär ett merarbete för oss. Men mannen har inte velat uppge sin fakturadress, och då har vi inte skickat kopiorna, förklarar Fredrik Wastesson och förtydligar:

– Det handlar alltså inte om att han av sekretesskäl eller liknande inte får ta del av handlingarna.

Mannen har sedan fortsatt att begära ut specifika protokoll, nu senast i juni. Kostnaden skulle bli 125 kronor, men någon fakturaadress lämnades inte då heller och mannen blev utan de begärda protokollen.

I början av augusti skickade då mannen in en överklagan till kammarrätten där han påpekar att han borde få ut samtliga begärda handlingar utan att behöva betala för dem.

– Vi har nu lämnat ett svar till kammarrätten där vi förklarar orsaken till att vi inte skickat protokollen till honom och nu väntar vi på svar därifrån, säger Fredrik Wastesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!