Uppmaningen: Larma efter en olycka

Det är viktigt att snabbt ange rätt position när en viltolycka har skett. Det poängterar Nationella Viltolycksrådet.

Kerstin Algren, har själv råkat ut för viltolyckor, och får goda råd av Urban Hertin, från Nationella Viltolycksrådet.

Kerstin Algren, har själv råkat ut för viltolyckor, och får goda råd av Urban Hertin, från Nationella Viltolycksrådet.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-30 18:30

Trafikolyckor med vilda djur ökar. I snitt sker det en viltolycka i Sverige var åttonde minut. Nationella Viltolycksrådet har nyligen haft en speciell insatsvecka för att möta trafikanter.

– Vi försöker få ut så mycket information till så många som möjligt, säger polisen Per-Anders Eriksson, när han står på Coop Viberga och delar ut diverse broschyrer till förbipasserande.

I år trycker Nationella Viltolycksrådet extra på vikten av utmärkning av olycksplatser. 

– Man ska alltid anmäla en olycka via 112. Det ska ske oavsett om det påkörda djuret är skadat eller inte. Vi har en app som heter "viltolycka" som är bra om man använder. Då får operatören direkt rätt position och räddningstjänst och ambulans kommer snabbare på plats. Dessutom slipper ett påkört djur lida onödigt länge om eftersöksjägare kan avliva djuret så fort det går, förklarar Per-Anders Eriksson.

Vad vet ni om mörkertalet?

– Generellt är folk ganska bra på att anmäla olyckor, men det finns utrymme att bli ännu bättre.

I hela Östergötland har vildsvinsolyckorna i år ökat med 63 procent jämfört med 2018. I Finspångs kommun inträffar det många olyckor med dovhjort och rådjur.

Kerstin Algren, bor i Ljusfallshammar, och har råkat ut för viltolyckor med både rådjur och grävling på riksväg 51, som är en särskilt olycksdrabbad väg.

– Det var ett litet rådjur, men det blev ändå ganska stora skador på bilen. Eftersom jag bor på landet tänker jag ofta på att en olycka kan hända när jag kör bil, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!