Tunnbröd är Leifs stora passion

Tunnbrödsfantasten Leif Höglund är säker på sin sak. "Tunnbröd är det godaste som finns".

Finspångs kommun 27 november 2019 21:30

Leif Höglund hade med sig tunnbrödsbakande i modersmjölken. Men det var först i början av 1990-talet han började baka tunnbröd på allvar.

– Jag hade kokat för mycket potatis till en middag och undrade vad jag skulle göra med all potatis. Då tänkte jag på tunnbröden som min farmor bakat när jag var liten.

Leif blandade potatisen med vetemjöl, kavlade och gräddade kakorna i stekpannan. Succén var ett faktum när de fyra sönerna åt upp allting.

– Från den dagen började jag baka regelbundet. Efter några år köpte jag en elektrisk keramikhäll som jag har står nere i källaren och som jag fortfarande använder mig av.

Leif är uppvuxen i Dalarna, en region med stark tunnbrödstradition. Han bodde på en gård, med sina föräldrar, nära sin farmor Katarina, i en by mellan Leksand och Rättvik.

– Min faster Anna-Stina höll också på mycket med tunnbröd och hennes man murade ugnar. Numera ger jag mina barnbarn tunnbröd med smör på, så de får samma fina minnen av tunnbröd, som jag fick när jag som liten var hemma hos min farmor och tyckte att tunnbröd var fantastiskt gott, förklarar Leif med ett leende.

Sommaren 2017 startade Leif Facebookgruppen "Tunnbrödsnördar", som i skrivande stund har 371 medlemmar. Leif är döv och för att nå ut till så många som möjligt lägger han ofta ut filmklipp, där han kommunicerar med teckenspråk och som har en textrad i nederkant.

– Jag vill sprida kunskap om tunnbröd, eftersom jag tycker det är ett underbart bröd som alla bör få del av. Vi delar med oss av recept och bakmetoder, visar upp bakredskap och härliga sätt att servera tunnbröd på. Jag har också fått vänner i verkliga livet och snart ska vi träffas och baka tillsammans.

Som en av fyra blev Leif nyligen nominerad till årets svenska tunnbrödsinspiratör av Tunnbrödsakademin.

– Det var stort för mig och något jag är mycket stolt över. Att jag inte vann spelar ingen roll.

På frågan vilket tunnbröd som är godast slår Leif ut med armarna i en uppgiven gest.

– Allt. Jag älskar både hårt och mjukt tunnbröd, säger han till sist.

Hustrun Renée fyller i.

– Hårt och mjukt tunnbröd med rejält tuggmotstånd är mina favoriter, förklarar hon.

Leif vill fortsätta utveckla sitt tunnbrödsbakande.

– Kanske kan det med tiden bli ett separat bakrum i källaren. Det skulle vara kul att starta ett företag och sälja mina tunnbröd på marknader och liknande, säger han och tar med sig reportern ned i källaren för en stunds tunnbrödsbakande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa