"Tidigare var många utslitna av arbetslivet"

"Jag tänker träna så länge jag orkar", säger Göran Johansson, en av många 60-plussare i Finspång som håller igång på gymmet.

Finspångs kommun 30 september 2019 21:00

69-årige Göran Johansson deltar i särskilda 60-pluspass på ett lokalt gym.

– Jag tränar för att må bra. Det är blandad träning, både spinning och styrka. Det är en livsstil som också ger en social gemenskap. Jag tänker fortsätta så länge som möjligt, säger Göran Johansson.

77-åriga Gerd Leek är också en av de regelbundna besökarna.

– Jag har tränat i cirka tio år. Man blir glad av det och träffar så många trevliga människor, säger Gerd Leek.

Hon planerar att fortsätta med passen så länge hon orkar.

– Det är bra för hälsan. Jag tror att man klarar sig från krämpor och sjukdomar om man håller sig i form, säger hon.

66-åriga Anna Lompar har deltagit i två år.

– Jag kör både gruppträning och i gymmet. Det gör att jag känner mig starkare och piggare. Alla som kommer hit och personalen är så trevliga, säger Anna Lompar.

 

Thomas Lundmark, som äger Aktiv Hälsocenter i Finspång, har haft gym i många år och märker av de stora skillnaderna mellan personer som kliver ut i pensionärslivet idag, jämfört med tidigare.

– Det har ändrats en hel del i levnadssätt. Tidigare generationer var många utslitna av arbetslivet. Den nya generationens pensionärer är aktiva och är ute efter upplevelser och reser mycket. De tycker att det är viktigt att få en bra ålderdom också, säger han.

På hans gym anordnar man varje vecka särskilda pass som är anpassade för 60-plussare. 

– Mellan 250 och 300 seniorer tränar regelbundet hos oss. Dagens seniorer är mycket friskare än för 20 år sedan. De har en aktiv livsstil, säger Thomas Lundmark.

– Det är en jättestor målgrupp och den växer hela tiden, påpekar ägaren Miriam Lundmark.

 

Ingmarie Johansson är instruktör för 60-plusgrupperna.

– Vi anpassar träningen, så att den passar alla. Kondition, styrka, balans, gymträning – träningen gör att vardagen kan klaras av på ett bättre sätt, säger Ingmarie Johansson.

Thomas Lundmark berättar att deltagarna är från 60 år och uppåt.

– Det finns ingen övre gräns. För tillfället har vi väldigt många i 70-årsåldern. De äldsta är runt 85–88 år, säger han.

Antalet totala träningsbesök av seniorer ligger på mellan 400 och 500 per vecka.

– Någonting gör vi onekligen rätt. Många som kommer utifrån tycker att det är unikt i ett samhälle som Finspång med så många senioranpassade klasser, konstaterar Thomas Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa