Succé för Jerkers bildskatt frÄn 70-talet

Fotona som Jerker Nord hittade i förÀldrahemmet visade sig vara en guldgruva för alla 70-talsnostalgiker i FinspÄng.

Full aktivitet pÄ Bergslagtorget, nÄgon gÄng sommaren 1973.

Full aktivitet pÄ Bergslagtorget, nÄgon gÄng sommaren 1973.

Foto: Kuno och Birgitta Johansson

FinspÄngs kommun2019-09-14 14:00

Över 620 personer i facebookgruppen FinspĂ„ng i mitt hjĂ€rta har lĂ„tit sig föras 46 Ă„r tillbaka i tiden med hjĂ€lp av Jerker Nords foton som visar FinspĂ„ngs centrum sommaren 1973. Den exakta dateringen har han fĂ„tt genom en följare av sidan, som med hjĂ€lp av vissa detaljer kunde ge den informationen.

– Det finns ocksĂ„ en kvinna som kĂ€nner igen sina barn, sin syster och hennes tvĂ„ barn pĂ„ en av bilderna. Det Ă€r fantastiskt vilket intresse det blev för fotona. Det hade jag aldrig trott nĂ€r jag lade ut dem, sĂ€ger Jerker Nord vars inlĂ€gg ocksĂ„ fĂ„tt nĂ€rmare 40 kommentarer  De innehĂ„ller alltifrĂ„n igenkĂ€nning till nyfikenheten om det finns fler bilder.

SjÀlv bor Jerker Nord inte lÀngre kvar i FinspÄng. För drygt tio Är sedan gick flyttlasset till Stockholm. Men för tre Är sedan var det sÄ dags att tömma förÀldrahemmet i FinspÄng. Det var dÄ han hittade den dÀr kartongen.

– Det visade sig att den var full med diabilder. Jag tog med mig lĂ„dan hem men sĂ„ blev den stĂ„ende till för nĂ„gra dagar sedan. DĂ„ kom nyfikenheten och jag ville veta vad som fanns pĂ„ bilderna, sĂ€ger han.

SjÀlv var Jerker Nord bara fyra Är nÀr fotona togs, men han kommer vÀl ihÄg FinspÄngs centrum frÄn nÄgra Är senare.

– Jag minns att vi handlade mjukglass med sylt i kiosken pĂ„ torget och att vi pĂ„ lördagarna sprang i vĂ€g  med sparpengarna för att köpa leksaker nĂ€r det var torghandel. Utbudet var annorlunda dĂ€r Ă€n i affĂ€rerna, sĂ€ger han.

Han blir ocksÄ lite nostalgisk nÀr han ser bilden frÄn Konsum, i nuvarande Gallerian, med skyltarna om fem procents ÄterbÀring.

– Jag har klara minnen av hur mina förĂ€ldrar, som hette Kuno och Birgitta Johansson,  en gĂ„ng om Ă„ret samlade ihop alla Konsumkvitton och rĂ€knade ihop summan med minirĂ€knare för att fĂ„ den dĂ€r Ă„terbĂ€ringen, sĂ€ger han.

Att Konsum var mer av ett stort varuhus i tvÄ vÄningar minns han ocksÄ. PÄ övervÄningen sÄldes det klÀder.

Fotona visar ocksÄ att det fanns ett Tempo i centrum. En neonskylt pÄ nuvarande Kristallenhuset, lotsade kunderna rÀtt.

Jerker och hans tvÄ syskon, Lilibet Gustafsson och Madelaine Johansson, som bor kvar i FinspÄng, har funderat en hel del pÄ varför förÀldrarna hade tagit bilder pÄ centrala FinspÄng. De tror att de har hittat förklaringen.

– Mamma var lĂ€rare och det Ă€r nog hon som tagit bilderna för att anvĂ€nda i undervisningen. Det Ă€r vad vi gissat oss till i varje fall, sĂ€ger Jerker.

I nuvarnade Gallerian fanns Konsum som gjorde reklam för ÄterbÀringen i skyltfönsterna.
I nuvarnade Gallerian fanns Konsum som gjorde reklam för ÄterbÀringen i skyltfönsterna.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!