Största satsningen sedan 70-talet är klar

Efter cirka ett års arbete är nu Centrumkyrkan i Finspång färdigrenoverad och nu på söndag är det dags att inviga de nya lokalerna.

Julia Forsberg, pastor, och Göran Mjörnell, projektledare,  ser fram emot att inviga kyrkan på söndag.

Julia Forsberg, pastor, och Göran Mjörnell, projektledare, ser fram emot att inviga kyrkan på söndag.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-11-24 09:00

Det var i mars 2018 som beslutet om att bygga om Centrumkyrkan togs och det första spadtaget sattes sedan i jorden i september samma år. Ett år och två månader senare står den nyrenoverade kyrkan nu färdig och har genomgått den största satsningen sedan 1970-talet.

– Den största förändringen är den nya entrén och cafédelen. Den har förändrat funktionaliteten i kyrkan väldigt mycket. Vi har öppnat upp till den bakre delen i den tidigare kyrksalen. Även under den nya läktaren finns ett rum som är flexibelt som både kan anslutas till kyrksalen och cafédelen. Vi har renoverat hela huset från golv till tak, säger projektledaren Göran Mjörnell.

Pingstkyrkan byggdes på 1960-talet och Baptistkyrkan på 1970-talet och i mars 2015 slogs församlingarna samman. Sammanslagningen var en anledning till att ett beslut om att renovera kyrkan togs.

– Vi började med att jobba fram en vision hur församlingen ska fungera, vad vi vill jobba med och hur vi ska finnas där för Finspångsborna. Sen fördes visionen vidare till att vi vill bygga för dagens samhälle, säger han.

Den sammanlagda kostnaden för renoveringen av Centrumkyrkan landade på ungefär 11,5 miljoner kronor, en högre siffra än vad de tidigare hade uppskattat.

– Vi fick en del fördyrningar tidigt i projektet som vi inte hade räknat med, men tack vare ett stort frivilligarbete har vi kunnat begränsa kostnadsökningen. Pengarna kommer i grunden från frivilligt insamlade medel, men vi har också fått ta ett lån för att kunna finansiera det här, förklarar Göran Mjörnell.

Under tiden som renoveringen pågått har församlingen haft sin verksamhet i Pingstkyrkans gamla lokal och under tiden har Centrumkyrkan varit en byggarbetsplats.

– Jag tror att många ser fram emot att få se hur kyrkan ser ut nu, för det är stor skillnad mot hur den såg ut innan. Vi har ett hjärta för Finspång och vi vill möta människor här. Vi hoppas att de här lokalerna ger oss förutsättningar att göra det på ett effektivt och bättre sätt, säger pastorn Julia Forsberg.

På söndag invigs Centrumkyrkan med förhoppningar om att finnas där en lång tid in i framtiden.

– Vi har försökt att tänka långsiktigt. Denna kyrka byggdes för 40 år sen och den har fungerat bra under lång tid. Nu försöker vi tänka många år framåt för att den ska fortsätta fungera bra i den tid vi lever i nu och möta de behov som finns, förklarar Göran Mjörnell.

Ett tillskott efter renoveringen är den nya läktaren som istället för att vara på marken nu är en våning upp.
Ett tillskott efter renoveringen är den nya läktaren som istället för att vara på marken nu är en våning upp.
Karta: Centrumkyrkan Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!