Storföretaget vinner mark i Tyskland

Vinden har vänt för Siemens i Finspång. "Vi är inne i en uppgång när det gäller nya order", säger vd:n Hans Holmström.

Hans Holmström, vd på Siemens i Finspång, säger att företaget har lämnat en svacka och nu är inne i en uppgång när det gäller nya order.

Hans Holmström, vd på Siemens i Finspång, säger att företaget har lämnat en svacka och nu är inne i en uppgång när det gäller nya order.

Foto: Johny Gustavsson

Finspångs kommun2019-12-02 08:00

Pappersproducenten Palm, med säte i Tyskland, effektiviserar tre av sina pappersbruk med gasturbinteknik från Siemens i Finspång. 

– Det finns en trend i Tyskland att de vill minska på kolkraften. Dessutom tänker de lägga ned sin kärnkraft. Alternativet som finns kvar är gaskraft och där kommer vi in i bilden, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Tre gasturbiner av typen SGT-800 ger ökad effekt samtidigt som de reducerar koldioxidutsläppen. I leveransen ingår ett nytt kombikraftverk och uppgraderingar av två andra kraftverk med gasturbiner från Siemens i Finspång. Siemens levererar även ett koncept för elektrifiering av en ny pappersproduktionslinje ­– från ställverk, kontrollcenter och krafttransformatorer till driftteknik.

– Alla kunder har sina unika krav och vi är glada att med hjälp av vår teknik kunna erbjuda högre effektivitet och betydande reducering av koldioxid per megawattimme, vilket är till gagn både för deras produktion och för samhället där de verkar, berättar Hans Holmström.

Siemens avslöjar aldrig några ordervärden, men att vd:n är nöjd med kontraktet som också innefattar långa serviceavtal går inte att ta miste på.

– Själva ordern är inte exceptionell utan av normalstorleken. Men att vi nu fortsätter utveckla våra turbiner så man i framtiden kan använda fossilfria bränslen som till exempel vätgas eller biobränsle är jätteviktigt och gör oss världsledande. Det gör också att kunden får flexibilitet och inte låser sig till ett bränsle.

Hans Holmström förklarar att Siemens i Finspång har varit inne i en svacka men att det nu vänt. 

– Ja, så är det absolut. Nu är vi inne i en uppgång när det gäller order, så det känns positivt, säger han.

Den höjda verkningsgraden i gasturbinerna innebär en minskning av koldioxidutsläppen.

– Den beprövade gasturbinen SGT-800, utvecklad i Finspång, är en framtidssäker investering för fortsatt hållbar drift av pappersbruken. De tre kraftvärmeverken kommer att generera kraft och ånga till fabrikerna och dessutom leverera överskottskraft till det nationella nätet.

Att pappersfabriker i Sverige skulle börja använda gasturbiner från Siemens i Finspång faller på sin orimlighet.

– Det finns väldigt få gasledningar i Sverige. Hela övriga Europa, förutom de nordiska länderna, går väldigt mycket på gas. Vi är helt enkelt inget gasland, konstaterar Hans Holmström.

Tre exemplar av Gasturbinen SGT-800, som tillverkas av Siemens i Finspång,  har nu sålts till en pappersproducent i Tyskland.
Tre exemplar av Gasturbinen SGT-800, som tillverkas av Siemens i Finspång, har nu sålts till en pappersproducent i Tyskland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!