Storföretaget bygger ny specialanläggning

Nytt projekt för en bättre miljö. "Vårt sätt att visa hur vi vill lösa energiomställningen", säger Madeleine Davidsson på Siemens.

Åsa Lyckström och Madeleine Davidsson, båda från Siemens i Finspång, ser fram emot det nya projektet som ska vara i drift 2021.

Åsa Lyckström och Madeleine Davidsson, båda från Siemens i Finspång, ser fram emot det nya projektet som ska vara i drift 2021.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-12-11 17:15

Siemens i Finspång är drivande i ett 30-miljonersprojekt som på sikt kan minska koldioxidutsläppen i världen. 

– Ett jättespännande projekt som jag och några kollegor presenterade i en form av "draknäste" maj 2018. Vår idé fick gehör hos ledningen och här är vi nu, säger Åsa Lyckström som är projektledare för Zero emission hydrogen turbine center tillsammans med Jenny Larfeldt.

Det är flera aktörer som är med i den här satsningen. Förutom Siemens är det länsstyrelsen i Östergötland, Finspångs kommun, AGA, Chalmers och universitetet i Bologna.

– Det är det som gör det hela så bra. Det blir en stor utväxling av kunskap. Tolv miljoner av de pengar som läggs in i projektet kommer via EU-bidrag. Att vi får de pengarna är för att EU vill att utvecklingen ska gå fortare framåt, förklarar Åsa.

Den nya anläggningen ska byggas på Norrmalm, där Siemens monterar och testkör sina turbiner innan de levereras till kunder. 

– När vi testkör en turbin så ger den cirka 40 megawatt, 15 megawatt får vi iväg som el till Finspångsborna. Men resten destrueras, det vill säga förbrukas till att värma upp luft. Det är det "spillet" vi vill använda i den nya anläggningen. Tanken är att vi ska bygga ett slutet energisystem och använda vår egen el.

Rent tekniskt går det till så att en del av elen vid testkörning av turbinerna går till en elektrolysör, där vatten spjälkas till vätgas och syre. Vätgasen lagras sedan i en stor tank.

– Siemens har i tio års tid testat turbiner med mer och mer vätgas istället för naturgas. Istället för att köpa vätgas som kommer till oss i lastbilar, blir vi med det här systemet självförsörjande på vätgas. Kruxet är att vi bara testkör cirka en turbin i veckan. Vi vill ha mer vätgas att jobba med så därför kommer vi också att installera solpaneler.

Fungerar solpaneler på vintern?

– Nja, inte lika bra. Men vi ska också köpa in ett stort batteri där vi kan lagra elen från solpanelerna. När elen i batterierna blir tillräcklig, så skickas den vidare till elektrolysören som omvandlar elen till vätgas.

Målet för Siemens är att i framtiden kunna köra sina gasturbiner på enbart vätgas istället för naturgas.

– Användning av vätgas är helt fri från koldioxid och därför väldigt miljövänlig. Det är därför vätgas är så himla intressant, poängterar Åsa Lyckström.

Är det bara att kasta de redan byggda och sålda gasturbinerna om ni lyckas köra med 100 procent vätgas?

– Nej, det är ganska enkelt och förhållandevis billigt att ställa om våra turbiner till miljövänliga bränslen.

Skulle man inte kunna ha vindkraftverk i det nya systemet?

– Jo, absolut. Vi har faktiskt haft ett företag här och tittat på det. Det är inte alls omöjligt i framtiden.

Kommer projektet att ge några nya jobb?

– Indirekt kan man säga att det gör det. Vi vill att kunder ska komma hit och se hur gasturbinen samverkar med energilagring och förnyelsebara energikällor. Det här är vårt sätt att visa hur vi kan lösa energiomställningen och bidra till ett bättre klimat, säger Madeleine Davidsson, pressansvarig på Siemens i Finspång.

Efterfrågar kunderna mer klimatsmarta lösningar?

– Ja, så är det. Vi måste ligga så långt fram det går för att hänga med i utvecklingen och fortsatt vara intressanta för våra kunder. Intresset från våra kunder att använda koldioxidneutrala bränslen växer snabbt.

Byggstart sker våren 2020 och anläggningen ska vara igång under 2021.

Hållbart energisystem

Projektet finansieras via Energimyndigheten och programmet ERA-net smart energy system. Målet med den nya anläggningen är enligt Hans Holmström, vd Siemens Finspång: "Att skapa ett hållbart energisystem och nå de klimatmål vi har satt upp i Sverige och övriga världen." "Med dessa åtgärder kan vi återanvända energi och minska våra egna koldioxidutsläpp och i förlängningen även våra kunders och världens utsläpp". "Samtidigt som vi får möjlighet att förfina tekniken för att köra turbiner på vätgas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!