Stor rörelseglädje i Bamsegympan

Det är full fart och många skratt när Bamsegympan får hela gympasalen att gunga.

Renate Vitolina med sina barn Rihards och Rebeka. Även föräldrarna som är med får en hel del träning.

Renate Vitolina med sina barn Rihards och Rebeka. Även föräldrarna som är med får en hel del träning.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-07 14:22

Nu har höstsäsongen dragit igång med full kraft. Julia Tikhonova startade Finspångs Gymnastikförening förra sommaren. Föreningen har snabbt vuxit och har nu närmare 100 medlemmar.

– Det är riktigt roligt att så många har hittat till oss. Däremot har vi brist på tränare, det skulle behövas fler, konstaterar Julia innan hon snabbt ordnar en hinderbana för de entusiastiska barnen som samlats i Svälthagsskolans gymnastikhall.

Den här kvällen är det Bamsegympa som gäller för barn mellan tre och fem år. Även föräldrar är med och hjälper sina barn att klara övningarna, men får också en del träning själva.

– Ja, men det kan behövas, säger Renate Vitolina som går på Bamsegympa med sina barn Rebeka och Rihards.

Tempot är högt och skratten många.

– Vi vill skapa rörelseglädje. Bamsegympa handlar om rolig och allsidig motorisk träning för de allra minsta. I Bamsegympan får barnen prova på olika sätt att röra sig och använda kropp och knopp. Att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta, förklarar Julia när det plötsligt hörs ett ivrigt knackande.

Musiken slutar och spänningen stiger. Vem är det som kommer på besök?

Jo, självaste Bamse kliver in och blir genast överöst med kramar och kärlek. Dock verkar det svårt för Bamse att själv delta i aktiviteterna, kanske har han glömt dunderhonungen hemma. Men Bamse sitter tryggt på åskådarplats och iakttar med god min vad som händer framför honom – faktiskt inte olikt hans kompis Skalman

Efter att Bamse har lämnat lokalen och barn och föräldrar har fått i sig lite vatten fortsätter träningen. Julia far omkring "överallt" och peppar och hjälper till. 

– Barn behöver lära sig att röra på sig från att de är riktigt små. Förhoppningsvis följer glädjen att röra på sig med dem hela livet. Så har det varit för mig och jag hoppas mina egna barn och alla barn som är med här får samma upplevelse, förklarar Julia som själv varit elitgymnast och tränare i sitt hemland Ryssland.

Finspångs Gymnastikförening erbjuder också rytmisk gymnastik och lekgymnastik.

– I framtiden kan det också bli parkourträning. Jag har kontakt med en kille från Linköping som vill köra igång det. Det finns också funderingar på andra former av träningsupplägg. Men då måste vi utbilda fler tränare. Jag hinner inte med allting själv, säger Julia innan nästa grupp med barn ska få sin dos av Bamsegympa.

Tränaren Julia Tikhonova har själv varit både aktiv och tränare på elitnivå i gymnastik. Hon vill att barn ska ha med sig rörelseglädjen hela livet.
Tränaren Julia Tikhonova har själv varit både aktiv och tränare på elitnivå i gymnastik. Hon vill att barn ska ha med sig rörelseglädjen hela livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!