Inne i salen Galaxen på Kulturhuset hörs det skönsång på lång väg. I salen står årets luciakandidater och övar till Lusse lelle, Goder afton och Sankta lucia.
– Jag tycker att årets lucior sjunger riktigt bra. Det är roligt att höra alla kandidater sjunga ihop. Jag tror att det här kan bli fin sång i luciakören, säger Åsa Eriksson Wärnberg, stråkpedagog.
Sammanlagt är det åtta stycken som är med i kören. En av dessa är Emmy Dyrkell, 15 år. När hon fick frågan om hon inte skulle söka till luciakören var det ett självklart ja som svar.
– Det är inte jätteviktigt att bli lucia, men det är något som hade varit väldigt kul att bli, säger hon.
Det är 52:a året som Lions är med och arbetar med Finspångs lucia och det är första året man gör det i samarbete med Kulturskolan. Årets lucia kommer att krönas den 7 december på Kulturhuset, men lucia kommer i år inte att röstas fram av allmänheten. Det är luciakandidaterna själva som kommer att lotta fram vem som ska axla rollen.
– Vi har diskuterat vad de hade för olika idéer för att bestämma lucia och sedan kom de själva fram till att vi lottar fram den. Det blir mest rättvist, säger Åsa Eriksson Wärnberg.
Den 1 december presenteras årets lucia och repetitionerna är i full gång.
– Vi lär oss sångerna och de lär sig att sjunga ut, så att texten hörs. Vissa har sjungit mycket förut, men jag tror inte de har sjungit i ett sånt här sammanhang. Då kanske man har gjort det i en stor skolkör och då behöver man kanske inte ta lika mycket plats. Här syns de på ett mer framträdande sätt, med mycket samstämmighet men de får ändå ta plats.
Ella Hagerstål, 16 år, har tidigare i lågstadiet varit lucia. Hon förklarar att hon då fick vara en del i att skapa luciatraditionen och vill göra det nu igen.
– Jag tycker om traditionen. När det är gjort på rätt sätt kan det vara väldigt fint. Att då får vara en del av det när det är rätt gjort är väldigt coolt och roligt, säger hon.
Att vara med i luciatåget handlar, för Ella Hagerstål, om mer än att få göra något hon tycker är roligt.
– Det kanske låter fånigt att säga, men jag vill sprida glädje. När jag gick på lågstadiet och vi var på olika äldreboenden blev de så himla glada och jag vill få dem att bli så glada igen. Om de då under en stund känner "det här var jättekul och jättefint" vill jag vara med och ge den stunden.