Transportbranschen är i kris på grund av coronaviruset.
– 99 procent av våra turistbussar är avbokade, det är avbokat hela våren. Personalen har hur mycket som helst att göra med avbokningar och att betala tillbaka resor, säger Mats Johansson.
Turistresorna har upphört och det gäller i stort sett taxiresorna också.
– Vi har bara en handfull taxiresor på en vecka, förut var det många resor till och från flygplatser.
Hällesta buss har verksamhet i Östergötland, Närke, Värmland och Västergötland. Totalt har företaget cirka 100 anställda, varav ett 20-tal i Hällestad.
– Vi försöker pussla om jobben. Extrapersonal och pensionärer som kör åt oss får inga jobb. Blir detta långvarigt kommer personal att varslas, det är oundvikligt, säger Mats Johansson.
Huvuddelen av verksamheten består av turisttrafik och skolskjutsar.
– Skolskjutsarna går som vanligt till och från skolan, än så länge. Men extrabussar mellan skola och badhus har ställts in. Om grundskolorna stänger hamnar vi i en annorlunda situation även där.
Regeringens beslut om korttidspermittering innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.
– Det är något vi kan använda oss av. Jag tycker staten ställer upp bra, det är ingen som kommer gå vinnande ur det här, betonar Mats Johansson.
Barks buss utanför Grytgöl har enbart beställningsresor.
– Allt är avbokat fram till maj månad. Vi har tre turistbussar och har ställt av alla fordon, säger Janne Bark.
Familjeföretaget med tre fast anställda, inklusive ägarna Janne och Carola Bark, och sex–sju timanställda brukar göra cirka 25 utlandsresor varje år.
– Vi kan inte köra till utlandet längre. Resor till idrotts- och kulturevenemang och med pensionärsföreningar har ställts in. Vi hade många resor i januari och februari, innan det tog tvärstopp.
Han och frun Carola bor på en gård i Högsfall.
– Vi är mångsysslare, har skogsmark och ett mindre sågverk och kan göra andra jobb. Vi kan överleva ett antal månader.
Tiden ägnas även åt planering inför sensommaren och hösten.
– Vi hoppas att det inte blir för långvarigt. Det känns tråkigt, men inte nattsvart. Det här kommer gå över och då hoppas vi att våra kunder finns kvar och är ressugna. Vi har inga planer på att ge upp, utan hoppas att det finns en framtid inom resebranschen, konstaterar Janne Bark.