Satsningen kan vara skillnaden på liv och död

Räddningstjänsten i Finspångs nya satsning på "förstärkt medmänniska" kan vara avgörande för om en person hinner få hjälp eller ej.

En av övningarna var hur man ska hjälpa någon vid en trafikolycka

En av övningarna var hur man ska hjälpa någon vid en trafikolycka

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-27 11:30

Räddningstjänsten i Finspång satsar på förstärkt medmänniska. Satsningen går ut på att med hjälp av frivilliga personer öka tryggheten på mindre orter och samtidigt lära ut hur oönskade händelser kan förebyggas.

– När vi tittade på våra täckningskartor såg vi att det tar längst tid för oss att komma till Igelfors-Regnaområdet. Där var behovet störst av att människor kan göra snabba insatser, säger Bengt Eriksson, brandinspektör vid räddningstjänsten i Finspång.

Till platser norr om Regna, upp mot länsgränsen, kan det ta cirka 40 minuter innan räddningsstyrkan är på plats.

– Då kan det vara helt avgörande med snabba insatser vid exempelvis ett hjärtstillestånd, säger räddningschef Peter Kindblom.

Intresset för att utbilda sig inom området förstärkt medmänniska är stort i Regna och Igelfors. 18 personer har genomfört utbildningen.

– Det är väldigt värdefullt för oss. Som förstärkt medmänniska kan du vara först på plats, göra vissa insatser och vara rapportör till styrkan som är på väg, påpekar Bengt Eriksson.

Hjärt- och lungräddning, hur du ska agera vid en trafikolycka, drunkningslarm och bränder var exempel på övningar som deltagarna fick träna på vid räddningstjänstens övningsområde under en regnig lördag.

Victor Hallström är en av deltagarna.

– Jag jobbar inom vården och vet hur lång tid det tar för ambulans och räddningstjänst att komma till våra trakter. Får man inte vård inom 15-20 minuter minskar sannolikheten att någon klarar sig, säger Victor Hallström.

Han betonar vikten av att snabbt vara på plats och göra insatser samt rapportera till räddningspersonal om det aktuella läget.

– Vid ett hjärtstopp är det viktigt att börja hjärt- och lungräddning. Våra insatser är trygghetsskapande och kan framförallt vara avgörande för om någon dör eller överlever. Det är bra att få träna på olika övningar när det blir lite stressigt, säger Victor Hallström.

Bengt Eriksson poängterar att förstärkt medmänniska handlar om helt frivilliga insatser och att det inte finns några krav på att utföra några räddningsinsatser.

– De som gått vår utbildning får ett sms inom ett visst område. Sedan bestämmer de sig om de vill åka. Om de åker måste de tänka på säkerheten, hur de ska agera vid olika situationer. Vi är glada för att så många i Igelfors och Regna vill vara med. Förhoppningsvis kan detta utökas till andra mindre orter, konstaterar Bengt Eriksson.

Drunkningslarm var också något som deltagarna fick öva på.
Drunkningslarm var också något som deltagarna fick öva på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!