Så avslöjades de grova narkotikabrotten

Finspångsbons förklaringar höll inte. Nu döms han till fem års fängelse för två fall av grovt narkotikabrott.

Finspångs kommun 16 september 2019 08:00

Det är en stor utredning som mannen i 60-årsåldern, bosatt i Finspångs kommun, varit en del av och som nu resulterat i att fyra personer dömts för grova narkotikabrott.

Allt började i Göteborg i januari då polisen, som en del i en utredning av en misstänkt köpare av narkotika, lyssnade av en mobiltelefon. 

Polisen började under avlyssningen ana att mannen ville köpa narkotikaklassade tramadoltabletter. Det är den typen av tabletter hela utredningen kretsat kring och det är också sådana tabletter Finspångsbon på olika sätt varit i kontakt med.

 

Den avlyssnade mannen stoppades senare av polisen. I hans bil hittade de 16 000 tabletter, som visade sig ha hämtats upp på en ort i Skåne. Mannen dömdes för grovt narkotikabrott och genom att knyta ytterligare två män till den plats där tabletterna hämtats kunde polisen fortsätta nysta i historien.

En av männen blev föremål för polisens spaning och i slutet av januari gjordes en husrannsakan mot en bostad i Helsingborg. I bostaden fanns vid tillslaget drygt 16 000 tabletter Tramadol. Rätten har med hjälp av åklagarens bevisning – bland annat bilder och filmer – konstaterat att det tidigare funnits betydligt fler tabletter där, åtminstone omkring 50 000 stycken. 

Finspångsbon anses ha haft en roll i att hantera narkotikan i bostaden. Polisen har hittat en film som visar att han sitter på golvet med tabletterna. Mannens förklaring, att han städade för att kunna sova över på soffan, tror inte rätten på och han döms för att ha varit delaktig i att förvärva och förvara narkotikan.

 

Finspångsbon döms också för att vid ett annat tillfälle ha tagit emot en lastbil i hamnen i Helsingborg och därefter ha följt efter den på sin färd via E6 genom landet. När lastbilen senare stoppades av den norska tullen hittades omkring 160 000 tabletter Tramadol och knappt 100 000 tabletter diazepam, som också är narkotikaklassade. Enligt rätten var en av Finspångsbons uppgifter under färden att hålla koll så att polisen inte förföljde lastbilen, vilket de dock gjorde. Flera av polisens spanare har därför kunnat berätta om vad de sett under resan.

Finspångsbon har förklarat att hans plan var att överlämna en bil till föraren av lastbilen och att det var skälet till att han följde efter den. Han förnekade att han hade något med lasten att göra. Rätten menar dock att det är bevisat att han haft en aktiv roll i transporten av narkotikan och dömer honom för brottet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa