Tre av fem sektorer i Finspångs kommun visar i senaste delårsrapportens prognos rejäla underskott.
Vård och omsorg har enligt de nya siffrorna försämrat sitt underskott med nästan 13 miljoner till 17,5 miljoner kronor.
– Det är ett mycket tufft ekonomiskt läge. Den kraftiga förändringen för vård och omsorg beror på ökade volymer i hemtjänsten och en ökad grundbemanning på några enheter. Vi ser inte någon minskning, varken när det gäller övertid eller vikarier. Dessutom ökar kostnaderna för hantering av matdistribution, säger Ulrika Jeansson (S).
Social omsorgs prognos tyder på ett underskott på 20 miljoner kronor. Framförallt beror det på kostnader för köpta platser för placering med stöd av Lagen om stöd och service (LSS), till funktionshindrade och enligt socialtjänstlagen.
– Vi har inga lediga platser på boenden själva och köpta platser är betydligt dyrare än de som drivs i egen regi, säger Ulrika Jeansson.
– Vi behöver bygga ett LSS-boende, det finns tomter. Vi måste få till ett inriktningsbeslut innan årsskiftet, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson.
Sektor utbildnings prognostiserade underskott är 9,4 miljoner kronor.
– Vi har fortsatt underskott, men visar bättre resultat jämfört med förra prognosen. Nästan alla skolenheter har gjort förbättringar och vi har klarat av verksamheterna med färre personal, säger utbildningsrådet Frida Granath.
Det totala underskottet på 13 miljoner kronor innebär att kommunen inte klarar balanskravet 2019.
Kommer detta innebära varsel av personal?
– Nej, inte som vi ser det i dag. Vi har ingen bra erfarenhet av varsel. Det skulle vara fel väg att gå när vi samtidigt har kompetensbrist, inom exempelvis skola och vård och omsorg, säger Ulrika Jeansson.
Men hur ska ni göra för att förbättra det svåra ekonomiska läget?
– Alla ny- och återanställningar måste redovisas. Vi tittar över våra lokaliseringar. Vi har ett jourboende i centrum som är för dyrt och behöver nya lokaler. Arbetsformer, inköp, bemanningsstruktur och sjukfrånvaro, vi ser över allt inom sektorerna, men får svårt att få ner siffrorna redan i år, säger Ulrika Jeansson.
– Den dåliga ekonomin kommer påverka oss även 2020. Skolan är ett prioriterat område som vi helst inte vill spara på. När det gäller investeringar vill vi skapa fler bostäder så folk kan flytta hit och ett nytt LSS-boende skulle spara pengar på lång sikt, konstaterar Hugo Andersson.