Politiska texter på Finspångssonens nya skiva

Skivan spelades in under en månad. "Jag ville piska mig själv till att vara kreativ på beställning", säger Dick Lundberg.

Dick Lundberg har jobbat intensivt med sin senaste skiva. På en månad har han gått från start till mål med 14 låtar. Dessutom har han hunnit med ytterligare en singel efter det.

Dick Lundberg har jobbat intensivt med sin senaste skiva. På en månad har han gått från start till mål med 14 låtar. Dessutom har han hunnit med ytterligare en singel efter det.

Foto: Emelie Sandberg

Finspångs kommun2019-09-30 16:00

Under en månads tid har Dick Lundberg spelat in tolv nya låtar och två bonusspår. "Augustisånger 2" är efterföljaren till "Augustisånger" som kom för 20 år sedan.

– När jag började i augusti fanns det inte en enda ton, ingen textrad, ingenting. 1 september hade jag tolv färdiga låtar. Sen la jag till bonusspåren. Jag gjorde så delvis för att knyta an till det jag gjorde för 20 år sedan. När skivan heter "Augustisånger", då ska alla låtar vara gjorda i augusti. Jag ville piska mig själv till att vara kreativ på beställning. Det hjälper mig att få tag i det omedelbara, det spontana och direkta, berättar Dick Lundberg som är född och uppvuxen i Finspång.

Numera bor Dick i Nyköping, där han arbetar halvtid som fritidsledare. 

– Jag är mycket i Finspång eftersom min mamma, två syskon och min son, Adrian, bor där. Adrian har förresten skrivit en låt ("Söker luft") till nya skivan, som han också sjunger på.

Trots det snabba tempot med nya skivan har Dick hunnit med en låt till. "Tala om det i Sölvesborg" spelades in i söndags.

– Det är kritik mot den kommunen som beslutat att inte hissa prideflaggan. Jag tycker det ger en tråkig signal, när vi ändå kommit så långt med hela HBTQ-rörelsen.

Vad vill du säga med din musik?

– Det finns ett tema i albumet som handlar om uppbrott. ”Jag lämnade festen” är en låt som tar upp det. Samtidigt finns det en del politiska inslag. Till exempel första låten ”Det finns dom” som handlar om människor som vill göra något gott i världen. Till exempel personer som Greta Thunberg som gör det de kan för att rädda livet på planeten och så ser man hur folk går "bananas" över dem i kommentarsfält och ska häckla och göra ner och jag tänker: ”ge fan i ungar som vill göra bra saker, hjälp dem istället!”.

Ser du dig som en politisk artist?

– Nej, egentligen inte. Jag vill bara berätta storys. Nu på sistone har det funnits många storys att berätta som är politiska, utan att jag medvetet valt det.

Finns det ett speciellt spår på den nya plattan som betyder extra mycket för dig?

– "Biter ihop”, där hittade vi något, jag och Anders Måreby som jag gjort låten med. Det vidunderliga som blev med cellon, mitt pianokomp och Anders gitarr, det är en av de mest magiska stunderna i min karriär som musiker.

Blir det en turné i och med skivsläppet?

– Det är inget som är klart ännu. Men visst vore det roligt att komma hem till Finspång och spela igen, säger Dick Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!