Delårsrapportens senaste prognos i Finspångs kommun visade ett försämrat underskott med nästan 13 miljoner kronor, till 17,5 miljoner kronor för sektor vård och omsorg.
Kommunen planerar bland annat att göra besparingar vad gäller vikarier, nyanställningar och övertidsarbete.
Anita Grundström, facklig företrädare för kommunals medlemmar i Finspång, är orolig för vad eventuella besparingar kan få för konsekvenser.
– Vi är jätteoroliga. Det är jättetight och kort om folk redan i dag. Vi riskerar att få många av våra medlemmar sjukskrivna om de både tvingas göra sina egna och andras jobb, säger Anita Grundström.
Behovet är stort av timvikarier dagligen inom äldreomsorgen.
– Många av våra timvikarier får många förfrågningar om att arbeta olika pass. Får vi inte ta in vikarier eller göra nyanställningar förstår jag inte hur de ska få ihop alla scheman.
Hon förstår inte hur personalen ska kunna "springa fortare" än vad de gör i dag för att utföra sina arbetsuppgifter.
– Våra medlemmar kommer må dåligt för att de inte kommer hinna hjälpa alla, säger Anita Grundström.
Utbildningsrådet Frida Granath (S), ansvarar för tillfället för sektor vård och omsorg.
Kan du förstå oron för vad olika besparingar kan få för konsekvenser?
– Jag förstår oron, men jag tror att det handlar om att hitta andra strukturer och andra arbetssätt. Vi vill sänka vikarie-, sjuk- och övertidskostnaderna genom att i stället få en ökad grundbemanning. Det blir kontinuitet för brukarna och bra för personalen. Vi tittar även på olika digitala lösningar, säger Frida Granath.
Hon understryker att det inte behöver bli sämre, utan att det gäller att våga ta sig an nya sätt att jobba på.
– Det kan vara mer samarbete mellan enheter. I Hällestad tittar man till exempel på samarbete över enhetsgränserna, Hällestadgården och hemtjänsten.
Hur ska besparingarna klaras när det redan i dag är ont om folk?
– Vi ser överlag att vi har utmaningar framöver att rekrytera personal. Vi kommer titta på den kompetens vi har för att se hur vi kan bygga upp våra verksamheter. Till exempel kan vissa arbetsuppgifter som sjuksköterskor och undersköterskor utför kanske läggas på andra yrkesgrupper. Då kan kompetensen användas på ett annat sätt, konstaterar Frida Granath, som har sin tjänsteplacering vid kommunen i hemtjänsten i Hällestad och tidigare även jobbat fackligt inom sektor vård och omsorg.