Polisen riktade vapen mot flyende bilist

I minst 170 km i timmen på halt väglag försökte den körkortslöse föraren åka ifrån polisen.

En Finspångsbo utan körkort försökte köra ifrån polisen. Nu åtalas han för flera trafikbrott.

En Finspångsbo utan körkort försökte köra ifrån polisen. Nu åtalas han för flera trafikbrott.

Foto: TT

Finspångs kommun2019-09-25 08:00

Händelsen inträffade i Linköping sent på kvällen den 28 februari 2018. Enligt uppgifter från polisen på plats så låg det is på vägbanan och det var snömoddigt. 

Detta stoppar dock inte en man från Finspång att göra allt för att försöka köra ifrån polisen. Då en av polismännen kände igen registreringsskylten från ett tidigare larm, vänder de och kör efter. När bilföraren upptäcker att han är förföljd väljer han att accelerera kraftigt.

– Jag uppskattar vår hastighet till mellan 170–200 kilometer i timmen, säger en av poliserna i förhör.

Biljakten pågår en bra bit på Brokindsleden. När bilen börjar närma sig Ekholmen så överväger polisen att preja bilen de jagar, men då den saktar ner nöjer man sig med att snävt köra in framför bilen.

– Jag går fram i en diagonal vinkel och tar upp mitt tjänstevapen och riktar mot misstänkt, säger polismannen.

Bilföraren beordras lägga sig ner på marken. Han vägrar först, men när polisen bytt vapnet mot pepparspray så lägger sig mannen ner och beläggs med handfängsel.

När bilen är stoppad upptäcker polisen att det sitter en ung kvinna i passagerarsätet. Kvinnan är flickvän till bilföraren och berättar att hon varit livrädd och hela tiden trodde att de skulle krocka. Vid flera tillfällen bad hon sin pojkvän att sakta ner.

– Det kan jag inte göra nu fattar du väl, svarade pojkvännen då.

Nu åtalas mannen, som är i 25-årsåldern, för händelsen. Rubriceringen lyder grov olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Bilföraren erkänner den olovliga körningen – han är medveten om att man måste ha körkort för att köra bil. Anledningen till att han körde var att han ville värma upp bilen.

Finspångsbon nekar dock till vårdslöshet i trafik.

– Jag hade kontroll på bilen hela tiden och utsatte inte andra trafikanter för någon fara. Jag höll 150–160 kilometer i timmen och det var inte alls halt eller is på vägen, uppger bilföraren i förhör.

På frågan varför han försökte köra iväg från polisen, svarar han följande:

– Då jag var efterlyst och bilen var avstängd, så ville jag inte bli stoppad och rapporterad. Det var 50–50 på att han skulle komma undan. Det var en risk jag tog och det var inte den första gången som jag dragit från polisen.

Bilföraren syftar på en liknande händelse i Norrköping för ett par år sedan, då han försökte komma undan från en efterföljande polis. Den incidenten resulterade i att han dömdes för grov olovlig körning. Sedan tidigare är mannen dömd för flera fall av olovlig körning. 

Karta: Brokindsleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!