Pendlande gymnasieelever stortrivs

Resorna är jobbiga, men fördelarna med att plugga i Finspång är ändå större, säger de nya elever vi mötte utanför Bildningen.

Fem nya gymnasiestudenter som alla pendlar till skolan i Finspång. Men de tycker att de ändå gjort ett bra val. Från vänster: Linnéa Sjögren, Frida Westling, Viktor Torgersen, Martin Ringdahl och Hugo Kvistell.

Fem nya gymnasiestudenter som alla pendlar till skolan i Finspång. Men de tycker att de ändå gjort ett bra val. Från vänster: Linnéa Sjögren, Frida Westling, Viktor Torgersen, Martin Ringdahl och Hugo Kvistell.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-08-30 16:00

Det har gått några veckor sedan skolstarten. Vardagen har återgått till det normala. Och ändå inte. För de som börjar gymnasiet innebär det byte av skola, även om de flesta kanske väljer att plugga på den ort de hör hemma. 

De fem elever som den här fredagsförmiddagen har slagit sig ner på en bänk utanför Bildningen i Finspång har däremot valt att pendla. Längst bort bor Hugo Kvistell som pluggar elprogrammet på CNG. Varje dag tar han bussen från Söderköping.

– Det brukar ta en timme och tjugo minuter hit och en timme och fyrtio minuter hem, med lite väntan, säger han.

Ändå tvekade han inte när han valde skola.

– Jag var här på öppet hus och det kändes bra direkt, säger han med målet inställt på att bli installationstekniker.

Klasskompisarna som sitter bredvid, Viktor Torgersen bor på Vikbolandet och Martin Ringdahl i Norrköping. Viktor satsar på att bli högströmselektriker medan Martins mål är att, precis som Hugo, bli installationselektriker.

De håller med om att resorna är lite jobbiga med fördelarna är ändå större.

– Jag tycker att det är bra att man kanske får jobb direkt efteråt på Siemens. Vi i får mycket studiehjälp här också och maten är supergod, säger Martin Ringdahl. 

Då hakar Viktor Torgersen på:

– Maten är super, jag gjorde av med jättemycket pengar på pizza förut på luncherna. De behöver jag inte nu och sparar massor, säger han.

Kompisarna på bänken skrattar och han får en rejäl dunk i ryggen.

Intill sitter Linnéa Sjögren och Frida Westling. Både kommer från Norrköping och pluggar vård- och omsorgsprogrammet. Linnéa vill bli sjuksköterska i framtiden och Frida har siktet inställt på att bli barnmorska.

– Jag valde CNG för att min bror går här och jag hade hört att det vara bra. Visst är det tråkigt att åka varje dag, men det funkar, säger Frida.

Direkt efter gymnasiet vill hon jobba som undersköterska på något boende för att känna sig för. Linnéa Sjögren vill göra lumpen innan hon sätter sig i skolbänken igen.

Så får samtliga frågan om de ser någon fördel med att plugga just på en mindre ort.

– Närheten till allt, det är bra, säger Viktor.

– Men det är tråkigt att Medley ligger så långt bort om man vill gå dit och gymma, tillägger Hugo och får medhåll av de övriga.

Så är det dags för se fem nya gymnasieeleverna  att gå till sina lektioner. De lämnar bänken, men ser inte alltför nedslagna ut för det.

Norrköpingstjejerna Frida Westling och Linnéa Sjögren pluggar på vård- och omsorgsprogrammet på CNG.
Norrköpingstjejerna Frida Westling och Linnéa Sjögren pluggar på vård- och omsorgsprogrammet på CNG.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!