Ny cykelbana kan inte byggas mellan orterna

En cykelbana längs banvallen mellan Ljusfallshammar och Borggård önskas. Men markägare säger nej till nyttjande av mark.

En cykelbana vid banvallen mellan Ljusfallshammar och Borggård kan inte byggas eftersom markägare säger nej till nyttjande av mark.

En cykelbana vid banvallen mellan Ljusfallshammar och Borggård kan inte byggas eftersom markägare säger nej till nyttjande av mark.

Foto: TT

Finspångs kommun2019-08-30 20:30

I ett medborgarförslag från en boende i trakten har en cykelbana längs med banvallen från Ljusfallshammar mot Borggård efterfrågats, eftersom riksväg 51 är smal med mycket tung trafik.

Finspångs kommun äger inte den aktuella marken, utan markägare måste godkänna intrång på mark för att en gång- och cykelbana ska kunna anläggas.

Kommunen har tagit kontakt med markägare och lämnat information om upprustning av banvall samt ersättningsnivå för nyttjandet av marken.

– Men två av markägarna säger nej till nyttjande av mark. Det innebär att Finspångs kommun i dagsläget saknar möjlighet att iordningställa aktuell sträcka av banvallen till gång- och cykelbana, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson.

Kommunstyrelsen har även behandlat ett medborgarförslag, där inlämnarna har önskemål om att ordna ett övergångsställe över riksväg 51 vid Klippestorpsgården.

Förslagsställarna hänvisar till att det inte finns någon säker möjlighet för föräldrar att ta sig över riksväg 51 för att lämna och hämta sina barn på Ängslyckans förskola.

Förslaget är att övergångsstället skulle kunna vara vid OKQ8-macken eller vid Postnords lokaler och att hastigheten blir 50 kilometer i timmen vid övergången.

– Eftersom detta förslag inte ryms inom Finspångs kommuns ansvarstagande, utan Trafikverkets, så föreslår förvaltningen att förslaget inte kan besvaras, men att det skickas till Trafikverket för handläggning där, säger Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!