Bergska gymnasiets ambition var att klassas som EU-ambassadörskola.
Nu har målsättningen uppfyllts.
Bergska gymnasiet i Finspång har antagits till Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram, ett paneuropeiskt program för att öka delaktigheten i, och kunskapen om, EU bland lärare och elever.
– Det känns jätteroligt. Det är viktigt att jobba med meningsfullt lärande. Den här certifieringen innebär att arbetet vi gör kring globala och internationella frågor och mänskliga rättigheter håller hög klass, säger Tangra Brussander.
Utbildningsprogrammet ”Europaparlamentets ambassadörsskola 2019/2020” lanseras i Europahuset i Stockholm denna vecka.
– Syftet med programmet är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar, genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet om Europaparlamentet. Ungdomar kommer att bli medvetna om sina handlingsmöjligheter och förstå vikten av att vara delaktig i EU, inte bara under valåret, kommenterar Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, i ett pressmeddelande.
Bergska gymnasiet och Hultdalsskolan i Åby är två av de 14 svenska högstadie- och gymnasieskolor som i år antagits till programmet. Totalt deltar flera tusen skolor i Europa.
– Alla skolans ämnen går att koppla till FN:s globala mål. Vi jobbade redan på det sättet tidigare och tyckte att vi uppfyllde kraven, säger Tangra Brussander.
Bergska är numera även en FN-certifierad skola. Totalt finns det cirka 40 FN-skolor i landet.
– Vi kommer att ha en officiell invigning i samband med FN-dagen 24 oktober. Då ska FN-flaggan hissas och representanter från kommunen och FN-förbundet kommer medverka.
Vad innebär dessa certifieringar för skolan?
– Det ger en positiv bild av vad vi arbetar med. Undervisningen på gymnasiet behöver inte vara tråkig, utan meningsfull. Fokuset på globala frågor betyder att ungdomar kan vara med och göra skillnad, man får vara med och påverka samhället, säger Tangra Brussander.
Bergska gymnasiet ingår i ambassadörsskoleprogrammet tillsammans med skolor i 26 andra länder.
Bergska klassas som en EPAS-skola. Det innebär att skolan har tillgång till expertföreläsare, EU- parlamentariker och en pedagog med specialkunskaper om hur EU- samarbetet fungerar. Bergska har en utbildad EU-ambassadör (lärare) och flera EU-skoleambassadörer (elever).