Nu blir Kulturhuset tillgängligt för alla

Efter två års tid är nu den nya utrymningsrampen på Kulturhuset klar. Stora Salongen kan nu ta emot fem rullstolar per evememang.

Håkan Forsberg, kulturchef, och Karolina Bransell, kultursamordnare, är glada över att projektet nu är klart.

Håkan Forsberg, kulturchef, och Karolina Bransell, kultursamordnare, är glada över att projektet nu är klart.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-04 16:30

Från att ha kunnat erbjuda först två och sen bara en rullstolsplats i Stora Salongen på Kulturhuset i Finspång kan nu ytterligare tre platser invigas, och sammanlagt bli fem. Anledningen till att det tidigare funnits två och sedan en plats var den bristande utrymningsvägen inne i lokalen.

– För två år sedan fick vi ett föreläggande från Räddningstjänsten om att utrymningsvägarna inte var godkända. Då fick vi minska från två till en plats och ha extrapersonal som skulle kunna bära ut en person i rullstol, förklarar Håkan Forsberg, kulturchef.

Efter föreläggandet påbörjades processen med att gör i ordning utrymningsvägarna till Stora Salongen. Bland annat diskuterades att ersätta den befintliga hissen med en brandhiss. I slutändan bestämdes dock att en utrymningsramp skulle byggas och ersätta den tidigare trappan på utsidan av huset.

– Det handlar om att kunna vara tillgängliga. Rampen gör också att vi får en bättre inlastningsplats när vi ska ha konserter och föreställningar. Det gör att vi kan få hit större produktioner då de kan få in och ut teknik och scenografi lättare. Det ger större valfrihet för oss, men också för besökarna då de kan komma på fler föreställningar,  menar Karolina Bransell, kultursamordnare.

Varför har en utrymningsramp inte funnits tidigare?

– När Kulturhuset blev Kulturhuset valde man lite mellan vilka kostnader man då vill ta. Vissa grejer valde man då att spara in på helt enkelt. Tyvärr tror jag att det var så att vissa grejer prioriterades ner, säger Karolina Bransell. 

När utrymningsrampen började byggas togs flera sittplatser vid scenen bort, som gjorde att ytterligare tre platser kom till. Sammanlagt finns det nu 390 sittplatser plus fem rullstolsplatser.

– Det är roligt att vi har fem platser, det är mycket om man ser till storleken på lokalen. Jag tycker att det har varit en riktig sten, men sedan vi fick den här lösningen och hittade ekonomin till att fixa det här lättade den, förklarar Håkan Forsberg.

Rampen har nu stått klar i tre veckor efter två års tid av planering och byggnation. 

– Det finns ett tillgänglighetskrav och då vill vi se till att det är så bra som möjligt. Naturligtvis var föreläggandet en bidragande orsak, men sen vill vi att det ska vara tillgängligt för alla, det är jätteviktigt, förklarar Håkan Forsberg.

Håkan Forsberg, kulturchef, och Karolina Bransell, kultursamordnare, tycker att den nya utrymningsrampen är positiv både för besökare men även för verksamheten.
Håkan Forsberg, kulturchef, och Karolina Bransell, kultursamordnare, tycker att den nya utrymningsrampen är positiv både för besökare men även för verksamheten.
Karta: Kulturhuset Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!