Många seniorer lockades till Kulturhuset

Under fredagen hölls den sjunde upplagan av Seniordagen i Kulturhuset i Finspång, en dag för alla seniorer i hela kommunen.

Agneta och Lars Ohlin var båda nyfikna på vad det var för utställare i år, valde att stilla sin nyfikenhet och besökte Seniordagen.

Agneta och Lars Ohlin var båda nyfikna på vad det var för utställare i år, valde att stilla sin nyfikenhet och besökte Seniordagen.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-25 16:15

– Vi hoppas att den här dagen blir lika lyckad som tidigare år. Härmed öppnar vi Seniordagen, sade Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef i sitt välkomsttal på scenen inne i Stora Salongen på Kulturhuset. 

Publiken applåderade och besökare satt antingen kvar för att lyssna på den kommande föreläsningen eller rörde sig ut för att gå runt bland alla utställare.

– Det är cirka 30 utställare både på övre och nedre plan i Kulturhuset, sade Ulla Johansson, arrangör.

Årets Seniordag var den sjunde i ordningen. Det var en dag som arrangeras i samarbete mellan flera olika aktörer i Finspång för att inspirera seniorer att främja sin hälsa.

– Temat i år är den aktiva senioren. Vi vill framförallt förebygga skador och fallolyckor, att seniorerna ska hålla igång och bibehålla sin muskelstyrka och rörlighet. Det är viktigt och man kan se att man kan göra väldigt mycket för att förebygga skador, sade Sandra Boholm, samordnare på kommunen.

Ulla Johansson och Sandra Boholm trodde att det skulle komma omkring 2 000 besökare. Agneta och Lars Ohlin var två av dessa. De har i alla år Seniordagen funnits varit närvarande.

– Nyfikenhet är en anledning att vi går. Sen vill man gå och fråga saker som man har funderat på. Jag tycker att de som står i montrarna och pratar är bra, sade Agneta Ohlin.

Bland alla utställare fanns representanter från kommunen, regionen och olika pensionärsföreningar.

– De äldre får se vad det finns för utbud från kommun och landsting, som färdtjänst eller hemtjänst. Sen tror jag att Finspångs nya vårdcentrum är ett ämne folk är nyfikna på, sade Ulla Johansson.

I entrén satt väninnorna Gunilla Persson och Margareta Österberg. De hade besökt mässan under dagen och var därefter redo att röra sig hemåt. Det var nyfikenheten som lockade hit dem, men båda märkte av en skillnad från föregående år.

– Det var en hel del som inte var så tokigt, men det var mindre utbud än det brukar vara, förklarade Gunilla Persson.

Under fredagseftermiddagen avrundades Seniordagen, men redan nu påbörjas planeringen inför den nästkommande.

– Nu måste vi kolla på hur mässan gick, om det är någonting vi måste ändra på till nästa gång eller inte, så att det rullar på. Jag ser hur det har växt hela tiden eftersom jag har varit med sen start. Det är jätteskojigt att det finns kvar, säger Ulla Johansson.

Från vänster: Sandra Boholm, samordnare för Seniordagen, Lennart Skoglund, frivillighetscentralen, och Ulla Johansson, representant från PRO.
Från vänster: Sandra Boholm, samordnare för Seniordagen, Lennart Skoglund, frivillighetscentralen, och Ulla Johansson, representant från PRO.
Karta: Kulturhuset Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!