Man dök upp på mack – maskerad och med kniv

Den 26-årige mannen dök upp på macken – maskerad och beväpnad med kniv. Nu döms han till fängelse.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Finspångs kommun2019-09-06 16:00

Det var en kväll i början av augusti som 26-åringen klev in i bensinmackens butik iklädd en huva som täckte ansiktet. Han gav sig inte till känna, utan gick i stället och låste in sig på en toalett.

Personalen larmades polisen och en patrull skickades till platsen. Efter att 26-åringen till slut kommit ut greps han och en kniv, en näsduk, ett par solglasögon och en keps togs i beslag.

Enligt åklagaren var 26-åringens plan att vänta in ett tillfälle att råna macken. Själv hävdade han att han hade förklätt sig då han skulle betala en narkotikaskuld till en man som han inte ville bli igenkänd av. På vägen hem, efter att 26-åringen överlämnat pengarna, fick han plötsligt problem med magen. Då det inte fanns någon annan toalett i närheten gick han in på macken.

När det knackade på toadörren insåg han "hur situationen kunde missuppfattas". Han slängde därför kniven och de andra sakerna i papperskorgen och täckte över dem.

Tingsrätten fastslår att 26-åringens förklaringar visserligen varit konsekventa och detaljerade, men att de inte framstår som särskilt övertygande. Berättelserna benämns även som uppenbara efterhandskonstruktioner.

26-åringen döms därför för förberedelse till rån, och även för två fall av ringa narkotikabrott. Detta då han under sommaren haft mindre mängder hasch på sig vid två olika tillfällen.

Den beslagtagna kniven och narkotikan förverkas. 26-åringen kommer att vara fortsatt häktad tills domen vunnit laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!