"Man behöver inte åka iväg"

Ett par Finspångsfrisörer samlades på en gemensam utbildningsdag för att sprida kunskap och lära sig av varandra.

Det var full fart inne i salongen, både färgning, klippning och styling pågick.

Det var full fart inne i salongen, både färgning, klippning och styling pågick.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-12-02 16:00

Inne i frisörsalongen Hårfint är det fullt med frisörer. Saxar klipper hår, färg blandas och hår schamponeras. Frisörer från sex stycken olika frisörsalonger i Finspång är på plats för att samarbeta och dela med sig av sina kunskaper till varandra, något som aldrig tidigare har gjorts i den omfattningen.

– Jag älskar att man kan samverka och samarbeta med varandra. Alla har så mycket olika kunskaper, kompetenser och erfarenheter och då kan man dela med sig av det till varandra. En sån här dag är perfekt för det, säger Anneli Petterson, frisör på Hårfint.

Det var Anneli Pettersson som blev tillfrågad av hennes leverantör i Stockholm om hon ville ha en kurs på sin salong tillsammans med tre andra lokala frisörer. Sedan spreds ordet vidare och när dagen var kommen var de sex stycken frisörer på plats. Anledningen till att frisörerna samlades var för att utveckla sig.

– Många Finspångsfrisörer är duktiga på att åka på utbildningar och vill vidareutveckla sig. Det är trevligt att vara på plats här, man behöver inte åka iväg. Det är vi som har samma leverantör som är på kursen idag och nu kan vi alla utvecklas tillsammans, förklarar Anneli Pettersson.

Dagen började med teori och sedan anlände dagens hårmodeller. På dem skulle sedan frisörerna få lära sig färgtekniker av en tekniker från Stockholm som kom i samband med dagens kurs. Anneli Pettersson förklarar att det normalt sätt brukar vara så att frisörer själva tar sig till huvudstaden för att gå på kurser, men när dagens kurs arrangeras hemma i Finspång var det ett bra läge att erbjuda så många som möjligt att delta. 

– Samarbete är ledordet, via både leverantören och företagen. Det finns en vilja från alla. Ensam är inte stark, stark är att vara tillsammans. Genom att hjälpa och stötta varandra så blir man komplett. Även fast man är konkurrenter så är man kollegor. Med det här kan man visa att man kan göra det här tillsammans. Att vi små kan göra något stort tillsammans, det är det som är grundtanken.

Anneli Pettersson tror att denna dag kommer leda till ett ökat samarbete mellan salongerna i framtiden.

– Vi har pratat om att fortsätta att samarbeta, att man kan gå runt till varandra och kanske ha en håruppsättningskväll eller liknande, att man bygger vidare på det här. Jag tror att alla är positiva till ett fortsatt samarbete, säger hon.

Under dagen övade frisörerna på färgningstekniker.
Under dagen övade frisörerna på färgningstekniker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!