Målet: Snöröjarna har tre timmar på sig

Kommunen är förberedd för vintersäsongen. Sedan 1 november har Finspångs Tekniska beredskap för snöröjning.

Finspångs Tekniskas vd Mikael Andersson berättar att de har beredskap för snöröjning sedan 1 november.

Finspångs Tekniskas vd Mikael Andersson berättar att de har beredskap för snöröjning sedan 1 november.

Foto: Mikael Grip, Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-26 05:00

Finspångs Tekniska ansvarar för de flesta av kommunens gator och vägar. Under perioden 1 november–31 mars finns det personal i schemalagd beredskap för snöröjning och halkbekämpning.

– När det gäller vinterväghållning prioriteras i första hand gång- och cykelvägar, trappor och saltning av gatunät. Därefter följer de ordinarie snöröjningsdistrikten, säger Mikael Andersson, vd, Finspångs Tekniska.

Han berättar att budgeten för snöröjning är oförändrad jämfört med föregående år.

– Vi har samma upplägg som tidigare. Det finns ingen förutbestämd prislapp som styr. Vi har budgeterat för en "normalvinter". Kostnaden kan variera från år till år. Det blir dyrare om det kommer mycket snö i flera omgångar och billigare om det blir en snöfattig vinter.

Vid ett snödjup på tre centimeter startar snöröjningen av de sträckor som prioriteras först. Målet är att det prioriterade snöröjningsarbetet ska vara klart inom tre timmar efter avslutat snöfall.

När snödjupet mäter fem centimeter inleds arbetet med att röja kommunens övriga gator.

Genomfartslederna, väg 215 och väg 51, sköts av Trafikverket, som även sköter väghållningen på gång- och cykelvägen vid Bergslagsvägen. I kommunens ytterområden är det i huvudsak vägföreningar som ansvarar för vinterväghållningen.

I våras införde Finspångs Tekniska appen Hemkollen, som ska göra det lättare att leva hållbart i kommunen.

– Nu har vi 1 400 användare och har fått bra feedback från kommuninvånarna, som uppskattar verktyget, säger Mikael Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!