Löpningen kryddades med ostron och vin

Herman Vinterhjärta har nyligen deltagit i Médoc Marathon. "Det handlar om verklig löparglädje", sammanfattar han.

Herman Vinterhjärta och Anders Härnbro under ett av många vinstopp under Médoc Marathon .

Herman Vinterhjärta och Anders Härnbro under ett av många vinstopp under Médoc Marathon .

Foto: Privat

Finspångs kommun2019-09-12 09:30

Vin, ostron, kex, ost och torkad frukt. Inget vi normalt förknippar med maratonlopp. I Médoc Marathon är upplevelsen mer i fokus än själva prestationen.

– Det är riktigt häftigt att uppleva slotten och vingårdarna på nära håll på det här sättet, säger Herman Vinterhjärta som i lördags deltog i Médoc Marathon för tredje året i rad. 

Med sig hade han som vanligt vännen Anders Härnbro, tidigare kommunalråd i Finspång, numera Strängnäsbo.

– Vi är båda intresserade av vin och löpning, så det är en lyckad kombination i just det här loppet, försäkrar Herman.

Själva eventet arrangerades för 35:e gången. Alla deltagare är utklädda och varje år är det ett nytt tema. I årets lopp var det superhjältetema som gällde. 

– Första året vi var med var det sagotema och andra året var det musiktema, förklarar Herman som är utbildad sommelier och aktiv inom Munskänkarna.

Det drygt 42 kilometer långa Médoc Marathon avgörs i vindistrikten i Médoc i Frankrike, cirka fem mil nordväst om Bordeaux. I år deltog 8 500 personer, varav 269 svenskar.

– Vi passerar cirka 40 slott och det är provsmakning av vin och andra godsaker på 20 av dem. Det är en enda lång fest och mycket publik utmed banan, det är helt annorlunda mot vanliga lopp. Det är mer avslappnat och mer en kul grej. Efter målgång är det fri tillgång till öl och vin om man vill. 

Hur går det att kombinera löpning och intag av alkohol?

– En flaska vin blir det nog sammanlagt, men vi är ute i sex timmar och förbränner hela tiden. Vill man bli berusad finns det enklare sätt. Här får vi chansen att testa några av världens bästa viner, vilket känns fantastiskt,  framhåller Herman.

Det låter inte som ett lopp där målsättningen är att slå rekord?

– Nej, tvärtom. Det är många som springer sitt första maraton i det här loppet. Det blir inte samma stress och det finns tid till återhämtning vid de olika stoppen.  Vi brukar ha som taktik att springa på rätt bra mellan slotten och vingårdarna, så vi kan njuta ordentligt när vi stannar. Det handlar om verklig löparglädje.

De åker med en bussresa som organiseras av SOK Knallen, från Borås. 

– Resan varade sex dagar och det blev cirka 30 timmar i buss. På hemvägen stannade vi i Champagne-distriktet, vilket också var spännande.

I Champagne finns några av världens mest kända vinhus och 270 kilometer vinkällare.

I Médoc Marathon i Frankrike stannar löparna till vid 20 slott och får bland annat smaka vin, ostron och torkad frukt.
I Médoc Marathon i Frankrike stannar löparna till vid 20 slott och får bland annat smaka vin, ostron och torkad frukt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!