Lettiska kollegor ska lära sig av Finspång

Stärka relationer, utbyta erfarenheter och jämföra skillnader. Finspångs kommun har vänortsbesök från Salaspils i Lettland.

Gruppen från Salaspils i Lettland besökte bland annat Finspångs bibliotek under vänortsutbytet.

Gruppen från Salaspils i Lettland besökte bland annat Finspångs bibliotek under vänortsutbytet.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-18 12:00

Salaspils i Lettland är en av Finspångs vänorter. Under denna vecka besöker åtta personer från den lettiska stadens kommunala verksamheter Finspångs kommun.

– Det handlar om att stärka relationerna mellan de baltiska och skandinaviska länderna. För några veckor sedan var vi i Danmark och nu besöker vi Finspång, berättar Karina Balina, som arbetar som ingenjör i Salaspils.

Sedan gruppen anlände i måndags har de bland annat besökt återvinningscentralen i Finspång.

– Vi har ingen återvinning i Salaspils. Där måste man ringa och ordna det själv om man vill slänga en soffa eller tv. När det gäller skräp och liknande bränner vi inte det i Lettland, säger Karina Balina.

Bildningen, Arena Grosvad, Finspångs kommunala verksamheter, biblioteket och bygget av nya vårdcentrum har besökts under veckan.

– Finspång och Salaspils är ganska lika, men vad gäller kommunerna samarbetar avdelningar mer här. I Salaspils har vi flera centrum, medan det bara finns ett här, det är bättre. Vi borde ha ett enda centrum i Salaspils.

Salaspils är belägen vid floden Daugava, ett par mil utanför huvudstaden Riga.

– Befolkningen minskar i Lettland, men den ökar i Salaspils. Vi har försökt skapa en vänligare miljö för familjer, anlagt en botanisk trädgård och nytt sportkomplex och nya lekparker. 24 000 invånare bor i staden nu, konstaterar Karina Balina.

Kommunalrådet i Finspång, Ulrika Jeansson (S), lyfter fram vänortsutbytets fördelar.

– Det är jättebra att vi kan utbyta erfarenheter med varandra. Till exempel är de mer medborgarvänliga när det gäller öppettiderna i kommunen, där de har kvällsöppet ett par gånger i veckan. Däremot har de inte kommit lika långt när det gäller digitaliseringen, de har inga e-tjänster. Det är bra att ta lärdom av varandra, säger Ulrika Jeansson.

Mats Johansson, samhällsplanerare i Finspångs kommun, har varit värd för den lettiska gruppen under veckan.

– Det har varit intressant att dela erfarenheter från exempelvis hur vi jobbar med samhällsplanering och med att utveckla städerna. Vi har inte bestämt om vi ska åka till Lettland än, men någon form av fortsatt samarbete mellan vänorterna kommer det bli, konstaterar Mats Johansson.

Vänortsutbytet avslutades med workshop på torsdagseftermiddagen, innan fredagens hemfärd.

– Vi summerar veckan och hur vi kan fortsätta utbytet med Finspång, påpekar Karina Balina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!