Kungamiddag väntar för hembygdsentusiast

Det stora engagemanget för hembygden har nu tagit Denny Lawrot ända fram till det kungliga middagsbordet.

Finspångs kommun 19 september 2019 09:00

–  Det var på tiden, skojar Denny Lawrot när han får frågan hur det kändes att öppna det där kuvertet som damp ner i brevlådan med en inbjudan från hovet.

Han är nämligen en av Östergötlands två representanter vid den årliga Sverigemiddagen, som  arrangerats av kungafamiljen sedan 2013. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. 

 Denny Lawrot finns med på gästlistan på grund av sitt stora engagemang för Östergötlands hembygdsförbund, där han var ordförande i åtta år. Förbundet  har 18 000 medlemmar som genom ideellt arbete tar han om fastigheter och föremål.

 I pressmeddelandet från länsstyrelsen står bland annat "Han har varit en drivande ordförande som bidragit till hembygdsförbundets verksamhet och roll som aktiv part i nätverk rörande kulturarv. Lawrot har arbetat målmedvetet och långsiktigt  för utveckling och förnyelse av verksamheten - och ekonomisk stabilitet"

 –  Jag valde dock att avgå som ordförande i år, jag tycker att det är dags att någon annan tar över. Men jag är fortfarande väldigt aktiv i Risinge hembygdsförening,  säger han.

Själva kungamiddagen som äger rum i morgon fredag, tar han med ro.

–  Ja, jag har träffat kungen två gånger tidigare, när han besökte Häfla hammarsmedja på 90-talet och vid uppvaktningen av kronprinsessparet inför bröllopet, då jag var kommunstyrelsens ordförande här i Finspång, säger han.

Den andra representanten från länet är Erik Garberg, Löts gårdsmejeri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa