Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat Sveriges kommuners riktlinjer och rutiner kring trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.
21 kommuner fick bakläxa. Finspångs kommun var en av dem.
Riktlinjerna blev godkända. Däremot uppfyller inte kommunen diskrimineringslagens krav gällande rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.
– Vi fick ett påpekande. Vi ska ändra i texten och det är redan på gång, säger personalchefen Helén Wallman vid Finspångs kommun.
Justeringen handlar om att lägga till begreppet repressalier i textdokumentet i chef- och medarbetarhandboken, så att det blir tydligt att rutinen gäller även vid repressalier.
– Det är jätteviktigt att vara tydlig i hur man hanterar de här frågorna, säger Wallman.
Kommunen är näst största arbetsgivare i Finspång, efter Siemens, med cirka 1 800 anställda.
Har det förekommit trakasserier eller sexuella trakasserier hos er?
– Vi får in ärenden som vi utreder. Det händer till och från. Jag upplever inte att vi har något stort problem med det.
Repressalier (hämnd eller vedergällning) kan handla om fråntagna arbetsuppgifter, uppgifter som understiger kompetensnivån, orimlig arbetsbelastning som kan betraktas som ett straff och hotfull eller kränkande särbehandling.
Har ni haft ärenden om repressalier?
– Nej, inte något aktuellt kring repressalier, men det skulle kunna hända. Då är det viktigt att det finns en tydlighet i hur det ska hanteras, svarar Wallman.