Kommunen får miljonbidrag till äldreomsorgen

Kommunen klarar inte lagkravet för att tillgodose platser inom äldreomsorgen. Det kan inte ett miljonbidrag från staten ändra på.

Vård-och omsorgschef Åsa Karlsson välkomnar statsbidraget på över en miljon kronor, som gör att kommunen inte behöver spara lika mycket som varit fallet annars.

Vård-och omsorgschef Åsa Karlsson välkomnar statsbidraget på över en miljon kronor, som gör att kommunen inte behöver spara lika mycket som varit fallet annars.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-03 20:30

Kommunen har sökt och fått ett statsbidrag på 1,3 miljoner kronor för att förstärka äldreomsorgen. 

– Det är verkligen ett välkommet tillskott. Pengarna är tänkta som ett stimulansmedel till äldreomsorgen. Kravet är att pengarna ska användas där kommunen ser att behovet är som störst, säger Åsa Karlsson, vård-och omsorgschef.

Ett annat krav är att pengarna måste användas i år.

– Vi är redan i september, så det är kort om tid. Jag tänker att pengarna blir ett bra bidrag för att få ekonomin att gå ihop. Verksamhetschefer och enhetschefer kämpar hårt med att få en ekonomi i balans. Man ska komma ihåg att vi fick fem miljoner kronor i statligt bidrag förra året, som vi inte fått i år, berättar Åsa Karlsson.

Så bidraget på 1,3 miljoner försvinner in i ett stort svart hål?

– Nej, så är det inte. Däremot kan vi fortsätta med bra vård där det behövs och behöver inte spara in på lika mycket som vi tvingats till annars.

Kommunen har under lång tid haft svårt att uppfylla lagkravet för att tillgodose platser inom äldreomsorgen.  När en person har fått ett biståndsbeslut har kommunen enligt lag tre månader på sig att ordna den platsen.

– Det är förstås inte bra att vi inte klarar lagkravet. För den som inte får sin plats tillgodosedd utökas ofta insatsen i hemtjänst för den personen, säger Åsa Karlsson.

Blir inte det en dyr lösning?

– Jo, det kan det bli. Men det är det som vi kan erbjuda när vi inte löser platserna för särskilt boende.

I skrivande stund förfogar Finspångs kommun över 251 boendeplatser, fördelat på 218 permanenta särskilda boendeplatser och 33 korttidsplatser. Det finns 24 beviljade beslut om särskilt boende inom äldreomsorgen, som inte tillgodosetts. Det första beslutet av dessa beviljades 28 mars i år. Alltså för över fem månader sedan.

– Varje kvartal rapporterar kommunen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) eftersom vi inte klarar lagkravet riskerar kommunen vite, förklarar Åsa Karlsson.

För att råda bot på platsbristen tog politikerna i maj beslut om att bygga ut Hällestadgården och också bygga ett nytt äldreboende i de centrala delarna av Finspång som ska stå färdigt 2024. 

Hur ska ni lösa den akuta platsbristen?

– Det är tufft och sektorns största utmaning. Vi försöker vända på fler stenar och hitta olika alternativa lösningar. Men vi har full respekt för att det kan vara frustrerande, sammanfattar Åsa Karlsson.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!