Kommunen avråder från bad i sjön

Sista provtagningen av badvattnet visade att bakteriehalten var hög i Gron, Rävudden. Nu avråder kommunen från bad vid platsen.

Sommarens sista badvattenprov visade höga bakteriehalter i Gron, Rävudden. Proverna skickas på analys till ett laboratorium.

Sommarens sista badvattenprov visade höga bakteriehalter i Gron, Rävudden. Proverna skickas på analys till ett laboratorium.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-09-03 17:30

Vid flera tillfällen under sommarmånaderna kontrolleras om vattnet är tjänligt vid kommunens badplatser. De senaste resultaten har visat att vattnet varit tjänligt vid 17 badplatser i kommunen.

Men sommarens sista provtagning i slutet av augusti visade att bakteriehalten är hög vid Gron, Rävudden. För den som badar och råkar svälja vatten kan det leda till illamående, diarréer och magsjuka. Därför avråder kommunen från bad.

– Det har varit många gäss vid platsen i sommar. Jag tror resultatet beror på det, säger Christer Larsson, driftansvarig vid Medley Arena Grosvad, som genomför badvattenproven varje sommar.

På tisdagsförmiddagen togs nya prover vid Rävudden, som ska skickas på analys till ett laboratorium i Linköping.

– För några år sedan var det otjänligt vatten vid Gronbadet. Det händer att jag får ta om provet. Det kan till exempel vara avföring från fåglar, som kan förorena vattnet, säger Christer Larsson.

Han påpekar att det var länge sedan provsvaren visade otjänligt resultat i Finspångs kommun.

– Vanligtvis är det i mitten av sommaren som det kan vara störst risk för bakterier i vattnet. Nu är badsäsongen över, men vi avråder från bad vid Gron, Rävudden, tills vi får nästa provsvar.

Från att ett prov är taget dröjer det några dagar innan kommunen får en bedömning från det laboratorium som har analyserat provet.

– Vi räknar med att få de nya provsvaren i slutet på veckan eller i början på nästa vecka, konstaterar Christer Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!