Finspångs kommun följer utvecklingen av coronaviruset och agerar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som på måndagen höjde risken för smittspridning i Sverige från låg till måttlig.
– Men vi håller på med att uppdatera vår krisplan utifrån pandemi. Det gjordes senast för cirka tio år sedan när sars bröt ut, berättar Maria Samson.
Har kommunen beredskap för hur ni ska agera om det skulle ske ett stort utbrott av coronavirus?
– Ja, just nu uppdaterar vi krisplanen med hur vi ska prioritera våra resurser inom kommunen och våra olika verksamheter. Vi har i dagsläget inga fall i kommunen och invånarna behöver inte vara oroliga. Vi har ett nära samarbete med länsstyrelsen och Region Östergötland.
Under måndagen rapporterades att totalt har över 3 000 personer i världen avlidit till följd av det nya coronaviruset. Värst drabbade länder är Kina, Sydkorea, Iran och Italien.
I Sverige har i nuläget 14 fall av smittan bekräftats.
Regeringskansliets krishanteringsråd har samlats för att diskutera den svenska beredskapen kring coronaviruset.
– Vi följer vad regeringen kommer fram till och har regelbundna möten med länsstyrelsen och Region Östergötland. Jag har all respekt för att det uppkommer frågor och att folk är oroliga över utvecklingen på olika platser. Italien är exempelvis ett land som många besöker, säger Maria Samson.
Hon betonar att det går att följa spridningen och ta del av olika fakta på Folkhälsomyndighetens hemsida.
– Den som vill ställa frågor om coronaviruset, covid-19, kan ringa det nationella informationsnumret 113 13. Där går det att få jättebra information, påpekar Maria Samson.
På kommunens hemsida finns länkar till krisinformation.se, Region Östergötland och Folkhälsomyndigheten, där det är möjligt att söka information om coronaviruset.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som vistats i Iran, Sydkorea eller i vissa områden i Kina och Italien att vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 Vårdguiden för bedömning.
Finspångs kommun uppmanar, som alltid i influensatider, att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara extra noga med förebyggande åtgärder för influensa. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid och mathantering, och efter ett toalettbesök, gärna med handsprit.