Jenny har kämpat och blivit en mästare

Floristen Jenny Andersson är en av 275 hantverkare som numera kan titulera sig mästare inom sitt yrke.

Jenny Andersson tycker om höstfärgerna som går i tonerna av orange och rött.

Jenny Andersson tycker om höstfärgerna som går i tonerna av orange och rött.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-30 08:00

– Jag älskar mitt jobb. Man får träffa olika människor varje dag och ingen dag är den andra lik. Jag tycker om natur och blommor, brinner för färg och form, struktur och nytänkande. Att man hittar nya idéer och vägar för att man ska förbättra sig, säger Jenny Andersson medan hon fixar i ordning butiken inför dagen.

Jenny Andersson har varit florist sedan 1999 och firar i år 20 år i branschen. Allting började med en praodag i en floristbutik i nian. Där och då föll hon för yrket. 

– Det som lockade var skapandet med händerna och att man kan göra någon glad, både i glädje och sorg. 

Mellan 1996 och 1999 gick hon en floristutbildning i Norrköping och 2002 påbörjade hon en påbyggnadsutbildning som resulterade i att hon tog gesällbrevet. 

– Det är som ett yrkesbevis att man är skicklig i sitt yrke. Att man kan göra en bukett, begravningsdekoration, samplantering och allt sånt. Det är lite av ett bevis på att man klarar av vissa saker, förklarar hon.

Det slutade dock inte där. Jenny Andersson strävade efter att bli ännu bättre och i november 2018 påbörjade hon sin mästarbrevsutbildning. Det är en fortsättningsutbildning där hon under tolv veckor lärde sig om företagsverksamhet och ekonomi.

– Det är för att man själv ska få en uppstart för att kunna starta ett företag. Dels är det en yrkesskicklighet att man kan mer, men sen är det också ett avstamp i utbildningen att man har gjort det. Att man kan visa för sin kundkrets att man är duktig, att man faktiskt är mästare i sitt yrke. 

I januari i år blev Jenny Andersson klar med sin mästarbrevsutbildning och är nu en av de 275 hantverkare inom 38 yrkeskategorier som får ta emot ett mästarbrev för sin yrkesskicklighet. 

– Jag tycker det är roligt att kunna utmana sig själv och att man nu får hela biten, inte bara det floristiska, utan även företagsdelen. 

Den 6 november åker Jenny Andersson upp till Stockholm tillsammans med sin mamma och svärmor som stöd för att ta emot sitt mästarbrev i Blå hallen. Planen därefter är att jobba vidare med sina nya kunskaper och vidareutveckla sig. En plan om att starta en egen blomsterbutik är avlägsen, men inte omöjlig.

– Som det ser ut just nu kommer jag inte starta en butik. Jag har småbarn och det tar alldeles för mycket tid. Det är ett slitigt, men roligt arbete. Men man vet aldrig, kanske kommer det någon gång.

Jenny Andersson, florist, är en av 275 hantverkare inom 38 yrken som får ta emot ett mästarbrev för sin yrkesskicklighet.
Jenny Andersson, florist, är en av 275 hantverkare inom 38 yrken som får ta emot ett mästarbrev för sin yrkesskicklighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!