Jennies första tanke: "Oj, den var stor"

Jennie hade från början en studio i källaren men tillslut blev den för liten. Numera är studion i en gammal militärvagn på tomten.

Jennie Lindh, även kallad Jennie Styles, har gått från att tidigare ha en ateljé i källaren till att ha köpt en militärvagn som är hennes nya studio.

Jennie Lindh, även kallad Jennie Styles, har gått från att tidigare ha en ateljé i källaren till att ha köpt en militärvagn som är hennes nya studio.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-12-01 20:00

I Jennie Lindhs trädgård står en elva meter lång militärvagn. Vagnen har gjorts om från att ha varit en framkallningsvagn på Malmen i Linköping till att bli Jennie Lindhs studio. Tidigare hade hon en studio i källaren i sitt hus men den var för liten vilket ofta gjorde att köket fick göras om till en studio.

– När jag haft kunder hemma har vi suttit i köket, men det är inte så praktiskt med lera, det blir dammigt och repigt. Så i mars i år började jag söka efter en lokal, bod eller liknande.

Efter en stunds letande stötte hon på en gammal militärvagn på blocket. 

– Min första tanke var "oj, den var stor". När jag besökte den slogs jag av hur skitig och full med bråte den var, det var ett elände.

Väl hemma funderade Jennie på tanken med en militärvagn som studio och tog sedan i våras beslutet att köpa den.

– Jag sa till säljaren en fredagsmorgon att jag tar den. På eftermiddagen ringde säljaren och sa att den kommer levereras redan dagen efter. Vi var inte alls förberedda. Han som skulle frakta hit den skulle meddela mig och klockan fem på lördagsmorgonen dagen efter fick jag ett sms om att han var på väg. Då var det bara att tända pannlamporna och gå ut och förbereda, förklarar Jennie och skrattar.

När vagnen på 27,5 kvadratmeter sedan var på plats var det dags att börja förvandla den till en studio.

– Jag ville komma igång fort. Vi röjde ut och målade om. Jag bestämde att det skulle vara en positiv sommarkänsla där inne så väggar och taket målades blå som en sommarhimmel. Det blev helt rätt. 

Jennie Lindh är keramiker och gör olika typer av byster, masker och skulpturer och det är de som hon rikta in verksamheten i studiovagnen på. Sedan september har verksamheten varit igång och både barn och äldre har varit på besök.

– Det är en öppen verksamhet där man kommer och skapar och jag vägleder, jag styr inte. Jag vill att man ska kunna komma hit om man känner för det, inte för att ha massa krav på sig.

Vagnen är så gott som klar, men Jennie tror dock att den aldrig kommer att bli helt färdig.

– Det blir alltid förbättringar när gäster kommer och önskar vissa saker, men grunden är bra. Sen ska den målas om. Den är militärmönstrad nu och den ska självklart bli rosa för att jag är rosa och älskar färg. Sen så brinner jag för att kunna ha kurser, som att dreja eller att göra egna skulpturer. Det är något jag skulle vilja utveckla.

Militärvagnen är placeras på den tidigare grusinfarten till huset och är 27,5 kvadratmeter. Den kommer i framtiden att målas rosa och en vägg har redan fått rätt nyans.
Militärvagnen är placeras på den tidigare grusinfarten till huset och är 27,5 kvadratmeter. Den kommer i framtiden att målas rosa och en vägg har redan fått rätt nyans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!