Hoppet om en hundpark lever vidare

Att kommunen backar på sitt krav om en förening kan göra att det blir en hundpark i Finspång under 2020.

Hundägaren Jeanette Grundström hoppas att en hundpark kan bli verklighet under våren 2020.

Hundägaren Jeanette Grundström hoppas att en hundpark kan bli verklighet under våren 2020.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-10-23 09:00

– Det som presenterades här i kväll känns mer positivt än budskapet vi fick vid mötet i våras, sa Jeanette Grundström, en av tolv hundägare som fanns på plats när kommunen kallade till möte i frågan.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S), Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare, och Marika Sjödin, naturvårdssamordnare, presenterade fyra förslag som förvaltningen tagit fram om var en eventuell hundpark kan placeras.

– Gron, Grosvad, Hårstorp och Nyhem är platser vi har tittat på. Det rör sig om ungefär 3 000–4 000 kvadratmeter för att få till en lagom stor hundpark, förklarade Kirsi Aronsson.

Olika för- och nackdelar med de olika alternativen synades. Finns det belysning? Finns det parkering i närheten? Ligger platsen nära gång- och cykelbanor?

– Ska kommunen göra det här måste det ske på kommunal mark. Annars blir det för krångligt och förmodligen alldeles för dyrt, klargjorde Ulrika Jeansson.

Den generella åsikten vid bordet var att alla förslagen såg bra ut, men med en övervikt åt förslagen vid Gron och Grosvad.

Kommunen sa sig vara villig att investera i själva hundparken, men vill ha hjälp med att hålla den i fint skick.

– Att köpa och sätta upp staketen och arbetet med att iordningställa en hundpark kommer att kosta en del. Vi behöver ett nätverk av personer som kan säga till om något går sönder. Kommunen behöver också människor som vi kan höra av oss till som tar lite ansvar. Det är tillsyn det handlar om,  sa Ulrika Jeansson.

Något som gillades av hundägarna.

– Att ha en förening blir helt enkelt för mycket jobb. Kan vi hålla det vid ett nätverk med en kontaktlista av intresserade hundägare är det större chans att det skulle fungera, menade Jeanette Grundström.

Frågan om varför inte kommunen vill ta fullständigt ansvar för en hundpark kom upp.

– Vi vill jobba med det här på samma sätt som vi gör med andra föreningar i kommunen. Nu finns det ingen förening i det här fallet, då kan vi tänka oss ett nätverk av hundägare i stället, sa Ulrika Jeansson.

Efter en dryg timmes diskussion landade det hela i att hundägarna ska ut med tjänstemännen i verkligheten och se på de olika förslagen på platser för en hundpark.

– Att vara kontaktperson i ett nätverk kan jag mycket väl tänka mig och det är jag säker att fler hundägare kan tänka sig. Jag kommer vara där med min hund och då kan jag ha ögonen öppna, sa Linnea Widlund.

Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare, har varit med och jobbat fram fyra förslag om var en eventuell hundpark kan placeras.
Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare, har varit med och jobbat fram fyra förslag om var en eventuell hundpark kan placeras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!