Hon vill att kommunen satsar på graffiti

Isabella Lindquist vill ha en graffitivägg vid nya skateparken. "Graffiti och skatekultur är starkt sammankopplade", säger hon.

Isabella Lindquist kollar ut på området där nya skateparken byggs, där hon vill se en graffitivägg.

Isabella Lindquist kollar ut på området där nya skateparken byggs, där hon vill se en graffitivägg.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-15 16:00

Finspångsbon Isabella Lindquist har lämnat in både ett e-förslag och ett medborgarförslag till Finspångs kommun.

I förslaget önskar hon en laglig graffitivägg i samma område som den nya skateparken byggs vid Grosvad. 

– Norrköping har haft en graffitivägg i industrihamnen i många år, som är jätteuppskattad. Skateåkning och graffiti hör ihop, så när ändå en skatepark byggs – varför inte satsa på en graffitivägg också? undrar Isabella Lindquist.

Graffiti syftar främst till konst som målas direkt på betong, väggar och andra publika ytor och underlag. Graffitikulturen växte fram i Sverige under 1980-talet.

–  En del ser enbart graffiti som skadegörelse, medan andra ser det som ett sätt att få fram viktiga budskap och få utlopp för kreativitet. Det är viktigt att vi ser skillnaden mellan ett ilsket målat hakkors på en busskur och ett noggrant målat konstverk som någon lagt ner både tid och själ i.

Hon påpekar att graffitikonstnärer, både världskända och lokala, pryder landets storstäder med sin konst, både lagligt på uppdrag av kommunen och på eget bevåg i gamla industriområden och tågtunnlar. 

– I Norrköping har många graffitikonstnärer samt ungdomar, skolklasser, barn, arbetsplatser, fritidsgårdar och vuxna målat där. Du behöver inte vara duktig på konst, alla kan skapa. De flesta blir förvånade öbrt hur kul det är, betonar Isabella Lindquist.

Hon har hållit på med graffiti i ett halvår, men känner många som sysslat med detta i 20 år.

– Jag vill se en fast samlingspunkt där man tillsammans kan skapa, måla och hitta en gemensam plattform på laglig och trygg väg. Drömmen vore att få skapa på en godstågsvagn som inte Siemens använder.

Är det rimligt att lägga skattepengar på graffiti?

– Jag vill se Finspång som en skapande och främjande stad. I framtiden kan till exempel skolor och fritidsgårdar samlas vid denna plats för att skapa tillsammans, ha workshops och låta kreativiteten flöda fritt, konstaterar Isabella Lindquist.

Kommunens fritidsutvecklare Kirsi Aronsson berättar att någon liknande lösning diskuterats.

– Vi har funderat på att ha en stor målning i parken, men pengarna räckte inte till. Vi har satsat på en bra skatepark i stället, säger hon.

Hur parkområdet ska utvecklas i framtiden är inte fastställt.

– Det är möjligt att det kan bli en graffitivägg så småningom, konstaterar Kirsi Aronsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!