Hon fann glädjen och energin i körsången

Renée ville sjunga, men hade fått till sig att hon inte kunde. Efter många års kraftsamlande vändes sorgen till glädje i Joyvoice.

Evelina Fransson är körledare för Joyvoice i Finspång. Från en blyg 17-åring har hon med åren förvandlats till en rutinerad körledare.

Evelina Fransson är körledare för Joyvoice i Finspång. Från en blyg 17-åring har hon med åren förvandlats till en rutinerad körledare.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-11-29 17:00

Körsång är populärt i Sverige, för Renée Höglund var det långt ifrån självklart att gå med i en kör.

– Vågar jag vara med i den här kören, så vågar alla. Jag har ända från barnsben fått höra att jag aldrig ska ta en ton. Jag fick ladda i många år innan jag vågade gå med. I början mimade jag på de höga tonerna och "gömde" mig så mycket jag kunde, säger Renée och fortsätter:

– Det var en stor sorg för mig att inte våga sjunga, därför är det en sådan oerhörd glädje för mig att vara med och sjunga nu. Det känns skönt att jag klarat mitt livs största utmaning. 

Kickarna deltagarna får av körsången kan jämställas med känslan efter fysisk träning.

– Ja, så är det. Det frigörs endorfiner och man mår riktigt bra efteråt. Körsång är bra för hälsan och välmåendet. Jag blir lite "hög" när jag kommer hem och får svårt att sova, säger Rosita Nyqvist och skrattar.

Linda Lundqvist stämmer in i hyllningskören.

– Det ger mycket energi och man får många nya vänner av att vara med i en kör, säger hon.

Joyvoice är ingen kvinnokör, även om det är lätt att få det intrycket.

– Det är väldigt kvinnodominerat, men vi är ingen kvinnokör. Alla män är välkomna, förklarar Renée. 

 Joyvoice är ett landsomfattande koncept med cirka 22 000 medlemmar. I Finspång rör det sig om cirka 70 deltagare. 

– Just nu tränar vi inför julkonserten i Missionskyrkan i början av december, där allt överskott går till Barncancerfonden, berättar Rosita som gått från solosångare till körsångare.

– Det är en annan känsla att prestera i grupp. Jag gillar det, konstaterar hon.

Evelina Fransson, bor i Motala, och åker till Finspång en gång i veckan för att leda kören.

– Jag gick med i Joyvoice när jag var 17 år och var ganska blyg och vågade inte ta plats. Öset och glädjen har gjort att jag fortsatt och självförtroendet har växt med tiden. Att bli körledare var inte självklart för mig från början. Det var riktigt läskigt, men nu är det här det bästa jag vet, säger 23-åriga Evelina.

Nästa jul blir det en riktigt stor konsert i Saab Arena i Linköping.

– Det kommer bli häftigt. Då ska kören från Finspång vara med i den 3 000 personer stora kören, som kommer från hela Sverige.

Det är dags för Evelina att få fart på sin kör. Efter några övningar för att få igång kroppen och rösten, går det inte att ta miste på glädjen hos deltagarna. En klar kontrast mot det trista höstvädret utanför Kulturhusets väggar.

Rosita Nyqvist säger att körsång är bra för hälsan och välmåendet.
Rosita Nyqvist säger att körsång är bra för hälsan och välmåendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!