En sjunkande grundvattennivå har gjort att Finspångs Brunnsborrning har fått mer och mer att göra.
– Det tryck vi upplevt de senaste fyra åren är unikt. Aldrig har efterfrågan för egenborrat vatten varit större. I vissa fall har det varit rena panikåtgärder när brunnar har sinat för lantbrukare, säger David Johansson, vd för Finspångs Brunnsborrning.
Normaltid för att få egenborrat vatten handlar om en månads arbete från start till mål.
– När det verkligen varit bråttom, har vi i några fall jobbat intensivt och klarat det på några dagar.
De äldre vattenbrunnarna grävdes istället för att borras och ytliga vattenådror på bara några meters djup användes för att fylla brunnarna.
– Det finns fortfarande många fungerande grävda brunnar, men när det blir så här långa torrperioder då sinar brunnarna. Med dagens teknik borrar vi istället efter vatten i berget och det blir också mer tillförlitligt. Det handlar vanligtvis om cirka 30 till 100 meter djupa brunnar beroende på markens geologiska förutsättningar, förklarar David.
Sedan Davids pappa Jonny Pettersson startade Finspångs Brunnsborrning 1979, har företaget borrat cirka 6 000 djupborrade brunnar för vatten. Bara förra året och det här året har FBB, som är förkortningen på det växande familjeföretaget, borrat cirka 250 vattenbrunnar i snitt per år.
– Det rör sig om företag, privatpersoner och kommuner. När det gäller företag är det många lantbruk som har ett stort behov av en trygg tillförsel av eget vatten.
Trots att det har regnat mer den här sommaren jämfört med förra sommaren, har inte efterfrågan efter egenborrat vatten minskat.
– Nej, vi trodde det skulle bli så. Men regnet som kommer är väldigt lokalt och lägger sig på ytan. Det verkar som att växtligheten tar det mesta av regnet på sommaren och det hinner inte tränga ned djupare. Det skulle behöva regna mer på hösten och också komma mycket snö på vintern för att höja grundvattennivån, säger David Johansson.
Att borra efter vatten är ett av tre "ben" som Finspångs Brunnsborrning bygger sin verksamhet på. De andra två handlar om geoenergi där det borras efter bergvärme och entreprenadborrning där FBB till exempel varit med vid ombyggnaden av nya Slussen i Stockholm.
– Just nu har vi 25 anställda medarbetare. Vi kommer anställa mer personal till hösten och har under året utökat med både pumpservice och vattenrening, berättar David Johansson.