Efter en tre timmar lång debatt, blev det till slut omröstning om vilken budget som ska gälla för 2020 och vilken strategisk plan som ska följas 2020–2022. Det var fyra förslag som ställdes mot varandra.
I "finalen" ställdes budget och strategisk plan från L och M mot S+KD+C:s förslag. Utfallet blev 23 ja och tio nej till fördel för S+KD+C. Nio ledamöter avstod från att rösta och några var inte på plats.
Det som vållade en hel del debatt var att S+KD+C har lagt en procents besparing på sektor utbildning. Något som varken V, L eller M ville ha med.
– Det är inga jättesummor som flyttas hit eller dit. Men det handlar om vad man tycker är viktigt. Andra verksamheter är också viktiga, men eftersom kommunen börjat få "snurr" på skolan med bättre resultat, så vore det väldigt olyckligt att spara ännu mera. Det handlar om en besparing på 14 miljoner kronor i en redan väldigt ansträngd ekonomi, sa Stefan Carlsson (V) i den obligatoriska fikapausen.
För att ha råd med det ville V bland annat minska investeringsramen från 65 miljoner till 45 miljoner.
Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) inledde debatten med ett långt anförande där huvudbudskapet var att det väntas en del tuffa beslut de kommande åren, för att klara kommunens ekonomi.
– Alla verksamheter kommer i vår budget att få ett sparbeting 2020. Vi är beredda att ta beslut som inte alltid kommer vara populära, men som måste tas. Vi vill hålla kvar investeringsnivån på 65 miljoner kronor, eftersom vi vet att vi växer i alla verksamheter. Sedan kommer det inte räcka och vi kommer att få låna pengar som också på sikt kan minska driftkostnader, berättade hon från talarstolen.
Att kommunen ska arbeta efter Agenda 2030 med 17 globala hållbarhetsmål var alla partier utom Sverigedemokraterna överens om.
– Vi kommer aldrig att ta med Agenda 2030 i våra budgetar, aldrig någonsin. Det är en ideologisk fråga för oss. Vi är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi är antiglobalistiska, poängterade Torgny Maurer (SD).
Hugo Andersson (C), milljö- och samhällsbyggnadsråd, var av en annan åsikt.
– Det är ett ambitiöst försök att fånga in de 17 målen för våra invånare i Finspång. De globala målen måste lösas lokalt, annars går det inte. Det är 163 länder som står bakom det här, sa han.
Kommunens omslutning för 2020 beräknas hamna på drygt 1,3 miljarder kronor.