Henrik tar över ur- och fotobutik i centrum

Henrik Eriksson gick in för att byta batteri i klockan och kom i princip ut som ny butiksägare.

Henrik Eriksson är ny ägare till Lagers ur och foto. Han trotsar näthandeln och satsar nu stenhårt framåt

Henrik Eriksson är ny ägare till Lagers ur och foto. Han trotsar näthandeln och satsar nu stenhårt framåt

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-08-30 09:30

– Så var det faktiskt, skrattar 53-årige Henrik Eriksson och drar sig till minnes den där novemberdagen för nästan ett år sedan.

Då hade han jobbat som säljare på Siemens i elva år. Någonstans i bakhuvudet fanns en tanke på att göra något annat de sista drygt tio åren av sitt yrkesverksamma liv.  Men inte trodde han att den planen låg så nära verkligheten när han stegade in på Lagers ur och foto för ett batteribyte.

Henrik och Per, som känner varandra sedan tidigare, började prata om framtiden och när Per berättade om sin förestående pensionering undrade Henrik vad som skulle hända med butiken.

– Då fick jag frågan om jag var intresserad att ta över. Jag gick ut med en fundering och kunde faktiskt inte riktigt släppa tanken, säger han.

I januari i år hörde Per av sig igen och undrade om Henrik möjligen var seriöst intresserad. Då hade tankarna redan snurrat ett tag och det blev ett ja. Sedan dess har han tillbringat många timmar i butiken, efter ordinarie arbetstid på Siemens, för att gå bredvid.

– Nu kan jag byta batteri i klockor, korta länkar och byta armband. Och Per kommer att finnas som ett stöd bredvid en tid framöver, berättar han.

Henrik, som är född och uppvuxen i Finspång, säger att han som barn älskade att pilla sönder små saker och sätta ihop dem igen. Så just urmakeri känns inte helt främmande.

– Men att utföra jobb genom att titta i en lupp är inte jätteenkelt, konstaterar han.

Så får han frågan om han någonsin tvekade när det blev skarpt läge att ta över.

– Jag är så klart väl medveten om hotet från näthandeln. Samtidigt finns det snabba moment som inte en näthandel kan serva med, som att byta batteri i en klocka eller knäppa id-kort. Jag tror verkligen på det här, säger han.

När Henrik Eriksson öppnar butiken på morgonen den 2 september är det han som är ägaren. Och även om han först av allt vill komma in i rutinerna finns ändå en liten förändring på gång framåt vintern.

– Då flyttar butiken en trappa ner med ingång mot torget. Det blir jättebra eftersom det ligger två andra butiker intill. Så kan jag ju sätta lite av min egen prägel också, säger han.

Får Henrik drömma kommer han om tre år att ha ytterligare en anställd. Förhoppningen är också att fler butiker hittar tillbaka till centrum.

– Det är nog inte omöjligt när nya vårdcentrum blir klart. Så har vi ju det nya fina biblioteket, säger han. 

Det är inte helt enkelt att jobba med lupp, konstaterar Henrik Eriksson, men nu har han fått in tekniken.
Det är inte helt enkelt att jobba med lupp, konstaterar Henrik Eriksson, men nu har han fått in tekniken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!