Här är risken stor att köra på vilt

Länsväg 215 mellan Finspång och Skärblacka är en sträcka där många viltolyckor inträffar. Oftast rådjur, dovhjort och vildsvin drabbas.

Urban Hertin är länken mellan polisen och eftersöksjägarna. Ibland åker han ut själv till olycksplatserna.

Urban Hertin är länken mellan polisen och eftersöksjägarna. Ibland åker han ut själv till olycksplatserna.

Foto: Christer Andersson

Finspångs kommun2020-01-25 20:00

De vilda djuren söker sig från skogen för att beta. Vid Doverstorp lockar gräsmarkerna och på andra sidan järnvägen finns en hägrande höstsådd invid Dovern. För att komma dit måste djuren korsa 215.

– Vanligast sker viltolyckorna vid gryning eller skymning, när många är på väg till eller från jobbet, säger Urban Hertin som är kontaktman sedan tio år – länken mellan polis och eftersöksjägarna.

Nationella viltolycksrådet har ansvaret för att  hantera viltolyckorna och Urban är en av de som polisen kontaktar om en viltolycka hänt. Ofta sköter han sin uppgift från hemmet i Torstorp, men ibland får han själv ta på sig kepsen och reflexvästen och åka vägen mot Skärblacka. 

– Det är tillåtet 80 kilometer i timmen, men jag kör inte mer än 60 här, säger Urban där vägen kantas av tät skog.

Han har ett stort intresse för jakt och en stor del av jobbet är att se till att skadade djur inte får lida. Eftersom han inte har hund kan han inte vara eftersöksjägare.

– Om ett påkört djur ligger kvar kan jag åka ut och avliva det. Döda djur går antingen till den som har jakträtten eller blir till mat för örnarna om det inte är tjänligt som människoföda.

I Finspång inträffade förra året 334 viltolyckor. De flesta på länsväg 215 och på riksväg 51. Den stora ökningen skedde bland vildsvin.

I bilen har Urban Hertin med sig geväret, varningstältet, blinkande "saftblandare" som han sätter på taket och magnetskylten till bagageluckan. Allt för att synas.

– Ändå kör vissa bilister nära utan att sakta ned. Det respekteras absolut för dåligt. En eftersöksjägare blev faktiskt ihjälkörd under uppdrag i Jönköpings län.

Vad ska man tänka på om man skulle köra på ett djur?

– Att märka ut platsen det hände. Bäst är att sätta ut en varningstriangel eller hänga upp en reflexväst, där djuret försvunnit. Sedan är man också skyldig att omgående ringa 112 och anmäla.

Har du själv kört på något djur?

– Jag körde på en dovhjort vid Hjortkvarn. Först kom en flock på fyra–fem djur, sedan en eftersläntrare. Det gick så sakta, den fick sig en liten stöt bara och vandrade vidare.

Är det riskfritt att ta hand om skadade djur?

– Ett påkört vildsvin kan anfalla jägaren om de märker att de är förföljda. Vildsvinen har kraftiga betar och kan riva upp stora sår om de anfaller. De brukar springa ett varv och komma bakifrån. Därför försöker vi alltid vara två vid eftersök av vildsvin.

Karta: Doverstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!