Han vill ha pant på plastartiklar

Det blir allt vanligare med pant på plastartiklar. Finspångsbon Leif Nilsson arbetar för att öka andelen plast som kan återvinnas.

Finspångs kommun 6 november 2019 10:00

Det blir allt vanligare med pant på plastföremål. Diskmedel, brödpåsar, hårvårdsprodukter och apotekspåsar är några exempel där tillverkarna erbjuder köparen att få tillbaka pant.

Med "PantaPå-appen" går det att panta genom att skanna streckkoden på förpackningen – men mobilen känner av din plats och det fungerar bara om du står vid en godkänd återvinningsstation.

 

Branschorganisationen Svensk plastindustriförening föreslår nu att systemet utvidgas – och att man inför pant på fler plastförpackningar.

– Då skulle plastförpackningar lämnas tillbaka till affärerna, som sedan skickas till industrin för återvinning, säger Leif Nilsson, branschansvarig i Svensk plastindustriförening, en intresseorganisation för mindre och medelstora företag inom plastindustrin.

Han berättar att 40 procent av plastförpackningarna som samlas in i landet hamnar i återvinningsstationerna, resten i hushållssoporna.

– Finspångsborna är flitiga användare av återvinningsstationerna, det är positivt. Men precis som i alla städer finns det problem med nedskräpning, säger Leif Nilsson.

 

EU:s återvinningsmål är att 50 procent av alla plastförpackningar ska återvinnas till nytt material, senast 2025.

– I föreningen jobbar vi mycket med att hjälpa våra medlemmar att använda plast som går att återanvända.

Leif Nilsson lyfter fram många områden där plasten används.

– Utan plast har du ingen elektricitet, inga sterila instrument, medicinförpackningar eller telekommunikation och plastförpackningar gör att matens hållbarhet förlängs, säger Leif Nilsson.

Han har skrivit en manual som finns på nätet om hur det går att göra bra plastförpackningar som kan återvinnas.

– Jag har varit engagerad i föreningen i tio år och drivit frågan i flera år. Målet är att öka andelen plast som vi kan återvinna, säger Leif Nilsson.

 

Coop Finspångs vd Anders Svensson håller med om att användandet av plast bör minska.

– Det handlar om att minska svinnet överhuvudtaget, mycket hamnar i soporna. När det gäller pant på plastpåsar måste det i såna fall implementeras i alla system.

Han påpekar att någon form av retursystem kan vara lösningen.

– Sedan gäller det att ta hänsyn till miljö och hälsa, det är frågor som ligger på regeringsnivå. Om skatten höjs på plastbärkassar tror jag användandet minskar ett tag, sedan kommer folk behöva något att ta hem varorna med och använda påsarna igen, säger Anders Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa