Gamla butiken blir fabrik för trenddryck

Ny satsning med nytt namn i nya lokaler. Camilla Boström går från hobbyverksamhet till satsning på Finspångs Bryggeri och Deli-Skafferi.

Camilla Boström satsar i nya lokaler på Bergslagsvägen. Här gör hon i ordning drycken kombucha i bryggeriet.

Camilla Boström satsar i nya lokaler på Bergslagsvägen. Här gör hon i ordning drycken kombucha i bryggeriet.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2020-01-03 16:00

2017 öppnade Camilla Boström Finspångs Bryggeri i gamla Konsumhuset på Norrmalm. Efter två år flyttar hon till nya lokaler på Bergslagsvägen.

– Jag drev det mest som hobbyverksamhet tidigare, men efterfrågan ökar, nu gör jag en heltidssatsning på det här. De här lokalerna är betydligt större, vilket skapar nya möjligheter, säger Camilla Boström.

I bryggeriet görs drycken kombucha, som har använts i tusentals år i Asien och är en dryck som framställs genom en jäsningsprocess med hjälp av bakteriekulturer som tillsätts avsvalnat te till en syrlig dryck.

– Det är ett te som är syrat med levande bakteriekulturer.

I bryggeriet kokas teet innan det sockras och kyls. Därefter tillsätts en startvätska innan den ska jäsa i ett par veckor.

Sedan smaksätts teet med frukter, örter och juicer under cirka en vecka, för att sedan filtreras och tappas på flaska. Ytterligare ett moment är att jäsa kombuchan på flaska under ett par veckor, för att naturlig kolsyra ska utvecklas.

Camilla har köpt en ny kylbil som hon ska leverera sina produkter med, till hela Östergötland, men även till Stockholm, Södermanland och Småland.

Du har valt att byta namn till Finspångs Bryggeri och Deli-Skafferi, varför det?

– Jag utökar med en mat- och  delikatessavdelning och har bland annat egentillverkad kimchi (asiatisk surkål), syrad rödkål, ostar, surdegsbröd och valnötsbröd. Jag tillverkar i huvudsak ekologiska och lokalproducerade varor, säger Camilla Boström.

Hur ser konkurrensen ut i branschen?

– När det gäller kombucha känner jag bara till ytterligare en person som brygger i länet. Livsmedel, som till exempel kimchi, surdegsbröd och surkål, är en snabbt växande marknad och orsaken till att jag vågar ta steget från hobbyverksamhet till att satsa på det här. Det är allt fler som producerar regional mat och det ser jag bara positivt på. Det är roligt att medvetenheten har ökat.

Vad har du för mål med verksamheten och hur ser du på chanserna att satsningen ska lyckas?

– Jag letade lokal länge och var nära att ge upp, innan jag hittade den här lokalen i gamla "Konsum Snippen". Det är ett mycket bättre läge. Målet är att kunna ha öppet alla vardagar. Jag vill att centrala Finspång ska få ett lyft, genom att det ska finnas ett brett utbud. Jag kan även tänka mig att låna ut rum i lokalerna till andra verksamheter, som till exempel yoga, säger Camilla Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!