Frågan: Var finns alla praoplatser?

Efter tio år uppehåll återinförs nu prao för kommunens högstadieelever. Men bristen på arbetsplatser som tar emot praoelever är akut.

Studie- och yrkesvägledarna Marina Palm (lämgst fram i mitten) och kollegan Michaela Bärlund (bredvid t h) tillsammans med några av eleverna som är på väg ut på PRAO. Till vänster Anna Åberg, , bakom henna Michelle Heiskaninen och Fiona Lika, bakom  står Adam Gustafsson, Oskar Karlsson och Miguel Palmqvist.

Studie- och yrkesvägledarna Marina Palm (lämgst fram i mitten) och kollegan Michaela Bärlund (bredvid t h) tillsammans med några av eleverna som är på väg ut på PRAO. Till vänster Anna Åberg, , bakom henna Michelle Heiskaninen och Fiona Lika, bakom står Adam Gustafsson, Oskar Karlsson och Miguel Palmqvist.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-09-09 17:05

– Det ser tyvärr jätteilla ut. Det är bara ett fåtal arbetsgivare som hört av sig,  säger Marina Palm, studie- och yrkesvägledare på Grosvadsskolan. 

Samma besked har nått kollegan Michaela Bärlund på Nyhemsskolan. Det handlar om runt 190 elever i årskurs nio som om några veckor ska ge sig ut i arbetslivet efter att Finspångs kommun återigen infört prao.

–  Den togs bort 2009 här i kommunen, bland annat  för att ungdomsarbetslösheten var så hög och att fokus låg där. Men 2018 tog riksdagen beslut om att prao ska införas igen. Där är vi nu,  fortsätter Marina Palm.

För att hitta platser har dels eleverna fått möjlighet att söka på egen hand, dels har kommunens praosamordnare Jessica Larsson varit i kontakt med olika arbetsgivare.

– Lättast har det gått för dem som sökt på egen hand genom kontakter. Men överlag har det varit  tufft. Den naturliga förankringen som prao hade förr, som årligen återkommande bland företagen, finns inte längre, säger Marina Palm.

Michaela Bärlund tillägger:

– Det är synd att inte företagen ser möjligheten att visa upp sin arbetsplats. Och inom bristyrkena kan en prao-plats skapa nyfikenhet och även ta bort eventuella fördomar.

Samtidigt är både hon och Marina väl medvetna om att kraven på arbetsplatserna skärpts under de senaste tio åren.

– Arbetsmiljöverket har förtydligat och stramat upp kraven med riskanalyser och liknande. Det är massor av olika bedömningar som ska göras, förklarar Michaela.

De elever som inte lyckas få någon prao-plats ska enligt reglerna hänvisas till något av yrkesprogrammen. Men även där ser det mörkt ut.

– Vi har mestadels fått nej. Det kan vara så att skolans elever är ute på praktik eller att det inte finns tillräckligt med lärare på plats, säger Marina Palm.

Men allt ser inte nattsvart ut. Ett gäng niondeklassare på Grosvadsskolan sticker in huvudet på Marina Palms expedition.

 – Jag ska praoa på På Håret, jag vet att jag ska bl frisör, säger Michelle Heiskanien.

Kompisen Anna Åberg ska till Finspångs församling och Fiona Lika till CNG:s ekonomiavdelning, med siktet inställt på att bli revisor.

Lite tyngre ser det dock ut för Adam Gustafsson och Miguel Palmqvist. De har inte hittat någon plats än men vet vad de vill. Adam hoppas på industrin medan Miguel vill till en skola.

För kompisen Oskar Karlsson står Reijmyre Gestgifveri överst på önskelistan.

– Jag väntar på besked, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!