Föreningen vill få fler att lämna skärmarna

15-årige Calle Jacobsson brinner för att få unga att bli mer aktiva.

Nya föreningen i Finspång vill visa att det finns mer än dataspel och mobiler.

Nya föreningen i Finspång vill visa att det finns mer än dataspel och mobiler.

Foto: TT

Finspångs kommun2019-09-27 13:15

Den yngsta är 14 år och den äldsta är 16. Styrelsen i den nya föreningen Aktiv Ungdom HGF har med andra ord bra koll på vad som gäller bland unga i Finspång.

– Många sitter inne hela dagarna och spelar på datorn eller så håller de på med sina mobiler, säger 15-åriga Calle Jacobsson, ordförande i föreningen.

Därmed är uppdraget givet.

– Vi vill visa att det finns gott om roliga aktiviteter utomhus. Vi planerar att anordna dart, kubb eller någon resa till en annan stad, säger Calle Jacobsson.

– Vi vill genom det här också försöka få fler att engagera sig, säger Calle vidare.

Hur ska ni locka till er deltagare?

– Vi kommer att prata mycket med våra kompisar och skolkamrater. När de varit med på nån rolig aktivitet hoppas vi att de i sin tur pratar med sina kompisar, så att ryktet sprider sig.

Tidigare har det saknats en naturlig mötesplats, menar han. Men genom ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Vallonbygden och organisationen Aktiv Ungdom ska unga nu träffas genom gemensamma aktiviteter.

Vilka aktiviteter som ska arrangeras först bestäms på ett kommande årsmöte i oktober.

– Jag har jobbat för en ungdomsförening det senaste året. Det är så roligt att vi nu kan börja jobba på riktigt, säger Dan Danho, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Finspång har tidigare utmärkt sig när det gäller engagerade ungdomar. Förra året blev Zeinab Al-Thalimi, Shemsa Ngoy och Cynthia Usabimona prisade av regionstyrelsen i Hyresgästföreningen region Sydost för sitt engagemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!